لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*
فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحه21
بسیاری از صنایع وفنون به زمینه ها و شرایط پیچیده و دانش وتجربة عمیقی وابستگی دارند در حالی که رشد وگسترش استفاده از فناوری اطلاعات به این مقوله ها وابستگی چندانی ندارند و خلاقیت و ابتکار در آن حرف اول را می زند. بنابراین بهترین زمینة مساعد برای توسعة این فناوری, نیرو های خلاق,جوان,فرهیخته با ضریب هوشی بالا و در عین حال ارزان قیمت است که در کشورما بصورت اکثریت نا شناخته وجود دارد.کارگران فکری نیاز اصلی IT می باشد یعنی کسانی که بتوانند ایده خلق کنند و قدرت انتقال محصولات نا محسوس یا غیر مادی را بصورت الکترونیکی داشته باشند.
اما یکی از نکات بارز و ارزنده ای که باید در ابتدای راه به آن ارزش بنهیم,داشتن دیدگاهی آرمانی نسبت به استفاده و توسعة فناوری اطلاعات می باشد و باید نکاتی مانند تولید ثروت,ایجاد اشتغال,محورهای اقتصادی,اجتماعی را در این دیدگاه مدنظر داشته و باید این دید آرمانی را در سطوح وزارتخانه ای در کشور ایجاد نماییم و حال اگر همین دید را واقع گرایانه داشته باشیم درمی یابیم که عدم دخالت بالاترین مقامات اجرایی کشور در توسعه فن آوری اطلاعات عملاً غیر ممکن می باشد.
یکی از مهمترین جنبه هایی که در فن آوری اطلاعات باید دقت دوچندان داشت اهمیت اشتغال زایی این صنعت می باشد. طبق آمارهای پیش بینی شده با این صنعت می توان تقریبایک چهارم پیش بینی دولت برای ایجاد اشتغال در برنامة سوم را با هزینه ای در حدود یک سوم هزینه های پیش بینی شدة دولت ایجاد نمود و از نقطه نظر دیگر این صنعت در واقع مانند رزرو یک مکان در بازارهای جهانی می باشد زیرا در دنیای آینده یکی از شرایط پیوستن به این بازارها داشتن بستر مناسب در تجارت الکترونیکی می باشد, پس باید در سطح مدیریتی با حرکتی اصولی و هوشمندانه در این جهت گام برداریم,همچنین ناگفته پیداست این صنعت در بسیاری موارد دیگر مانند ارتباطات(صرفنظر از هر گونه فاصلة فیزیکی و زبان واحد)با دستیابی به اطلاعات و یا ایجاد ابزارهای آموزشی به شیوه های مختلف,گسترش دامنه های تجارت, فعالیت در زمینه های کاری مانند کاهش هزینه ها, دسترسی مستقیم به مشاغل و عدم وابستگی به محیط کار یا حتی در زمینه های پزشکی تحقیقات و... می تواندکارائی داشته و دگرگونی ایجاد کند ودر کنار همة این مسائل در زمینة فعالیت های دولتی میتوان به مواردی مانند ایجاد مکان امن برای استقرار اطلاعات ، فرآیند های تجاری اتوماتیک , رسیدگی سریع به بلایای طبیعی و... اشاره کرد.
در کنار تمامی این گفتارهای زیبا و تفکرات ایده آلی با مشاهده به روند این صنعت در کشورهای پیشرو یک نکته اهمیت وافر می یابد.
طبق آمارهای منتشره امروز در کشور های پیشرفته همزمان با توسعةIT بحران تامین نیروی انسانی شدت بیشتری یافته زیرا باید بپذیریم که تنوع و گسترش IT نیاز به تربیت مدیران این بخش را محسوس ترکرده است, و در واقع همین علت است که هر روزه از تعداد نیروهای انسانی متخصص در کشورهای جهان سوم و از جمله ایران کاسته شده و جذب شرکتهای بزرگ دنیا میشوند , از جانبی دیگر باید بپذیریم که با ورود هر چه بیشترIT در جامعه, با چالشی به نام تامین نیروی انسانی متخصص مواجه می شویم و از جانبی تعداد مدیرانIT در کشور چندان قابل ملاحظه نیست و همین امر در آینده باعث ورود کارشناسان خارجی! با مبالغ هنگفت در جامعه و در نتیجه خروج هر چه بیشتر سرمایه و قشر متخصص داخلی می شود, پس بنابراین باید از همین حالا در کنار برنامه ریزی صحیح و گسترده برای استفاده از پتانسیلهایIT فکری اساسی برای به روز رسانی مدیران متخصص توسط مدرسان به روز انجام شود.
در این گذر سعی نداریم به نکات تخصصی و ریزه کاری های اجرایی دامن بزنیم اما بد نیست برخی از چالشهای موجود را به اختصار متذکر شویم شاید بتوان ازادامة روند آنها و یا حتی ایجاد آنها جلوگیری نمود:
یکی از مهمترین مواردی که امروزه در جامة ما شیوع پیدا کرده آن است که هر یک از نهادها و دستگاههای اجرایی مانند مخابرات, صداوسیما, بازرگانی, صنایع و.. خود را به نوعی متولی این صنعت می دانند و بخش عمده ای از تبلیغات خود را به اثبات این نکته اختصاص می دهند. فعالیت در این راستا بسیار دلگرم کننده می باشد اما نکات منفی این قضیه آن است که بخش های دو لتی مذکور سعی بر آن دارند که دیدگاه های شخصی و خاص خود را دنبال کنند و این در حالی است که باید بپذیریم در زمینةIT نمی توان فعالیتهای پراکنده انجام داد؛ پس باید در آن جهت حرکت را اصلاح کنیم که یک هماهنگی و اجتماع واء د ایجاد نمائیم تا خدای ناکرده در یک روز نگوئیم صنعت IT فقط نشات گرفته از یک بودجة متولی پرور بوده است. و همچنین دراین راستا باید از بخشهای خصوصی برای فعالیت در این زمینه ها که نتیجة آن حضور بیشتر نیروهای جوان و متخصص و در نتیجه ایجاد اشتغال می باشد, حمایت کنیم و باید بستر مخابراتی درست را که از بستر های اصلی این صنعت می باشد را جدی تر بگیریم و کاستی های آن را هر چه سریعتر مرتفع کنیم تا انشاءالله حرکت در این مقوله دارای زمان گذر طولانی نشود…
جلوه
IT در روابط میان دولت ها، تجارت الکترونیک است. امروزه میزان استفاده از فن آوری اطلاعات در روابط اقتصادی بین کشورها است که سهم حضور در اقتصاد بین الملل را تعیین می کند.
از این رو کشور های مختلف و در حال توسعه در رقابت برای به کارگیری IT در فرایندهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی هستند.
نویسنده در این جستار به نقش فن آوری اطلاعات در حضور و رشد پدیده تجارت الترونیکی می پردازد.
فن آوری اطلاعات عبارتند از گردآوری، سازماندهی، ذخیره و نشر اطلاعات اعم از متن، تصویر و یا عدد که با استفاده از ابزار های رایانه ای و مخابراتی صورت پذیرد.
امروزه فن آوری اطلاعات به عنوان یکی از فن آوریهای نوین بشری، نه تنها خود دستخوش تغییرات ژرفی شده، بلکه به سرعت در حال تاثیر گذاری بر الگوی زندگی، روش تحقیق، آموزش، مدیریت، تجارت، حمل و نقل، مقوله های ایمنی و امنیتی و دیگر زمینه های زندگی انسانی است.
فن آوری اطلاعات هم چنین می تواند در شکوفایی تحقیقات بشری در عرصه های مخلف علوم و مهندسی نقش تعیین کننده ای ایفا نماید.
پیشرفت های دو دهه اخیر در رایانه ها، به ویژه ابر رایانه ها، نرم افزار های شبیه سازس و شبکه های ارتباطی افق جدیدی را برای ورود به دنیای واقعی، فرآوری محققین قرار داده است.
دانشمندان با بهره جستن از رایانه هایی که قابلیت انجام تریلیون ها محاسبه در ثانیه را دارا هستند، قادر خواهند بود تا آثار تغییرات جوی را براحتی پیش بینی کنند، سیستم های مکانیکی دقیق تر و کم آلاینده تری را طراحی نمایند و از منظر جدیدی به مطالعه طبیعت و شناخت عناصر آن بپردازند.
با بررسی های به عمل آمده و مقایسه سیاست های چهار منطقه پیشرو جهان (ایالت متحده، ژاپن، جامعه اروپاو کانادا) در زمینه فن آوری اطلاعات به نظر می رسد سرمیه گذاری اصلی این کشورها در سه حوزه عمده زیر هزینه می گردد :
1- تحقیقات بنیادی و بلند مدت
هزینه این نوع تحقیقات به پیشرفت های قابل توجه در علوم رایانه و ارتباطات منتهی خواهدشد.
دستاوردهایی هم چون شبکه جهانی اینترنت، هوش مصنوعی، گرافیک رایانه ای و فن آوری رایانه های مجتمع با کاربری آسان، عملا مدیون سرمایه گذاری قبلی کشورمان فوق در این حوزه است.
2- توسعه نرم افزارهای پیشرفته
سرمایه گذاری در این بخش به روند ابداعات و اختراعات شتاب می بخشد و در بسیاری از زمینه ا رفاه و تسهیلات جدید را وارد زندگی بشر می کند.
3- تحقیقات در زمینه آثار اقتصادی و اجتماعی انقلاب اطلاعات
فن آوری اطلاعات و تجارت الکترونیکی
اقشار مختلف جامعه، به ویژه بخش خصوصی، منافع زیادی از سرمایه گذاری و تحقیقات در حوزه تجارت الکترونیکی برده اند.
بنا به ادعای نشریه وال استریت ژورنال، از سال 1990 به بعد سرمایه گذاری در زمینه تجارت الکترونیکی در ایلات متحده سالیانه بیش از 300 درصد رشد و عملا بیش از 50 درصد سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه تحقیقات و صنایع مرتبط با تجارت و بازرگانی الکترونیکی بوده است. بنگاههای تجاری با بهره گیری از فن آوری اطلاعات موفق به ایجاد تحولات چشم گیری در فعالیت خود شده انداز جمله این تغییرات می توان به کاهش هزینه ها، افزایش بهره وری، کاهش زمان توسعه و تولید محصولات جدید، بهره گیری از مهارت گروهی کارکنان، گسترش حوزه فعالیت سازمان از طریق ایجاد ارتباط نزدیک تر با مشتریان، توزیع کنندگان و شرکا اشاره کرد.
در این قسمت به پنج مورد از کاربردهای فن آوری اطلاعات در تجارت الکترونیکی اشاره می گردد.
1- بازار روز الکترونیکی
تعدادی از موسسات تجاری در حال ایجاد بازار روز الکترونیکی هستند، بازار هایی که به خریداران و فروشندگان این اجازه را می دهد که تا با یکدیگر ملاقات نموده، به تبادل کالا و خدمات بپردازند.
این موسسات خدمات قابل توجهی ارایه می دهند که جمله آنها از راهنمای خریداران و فروشندگان و تولید کنندگان، اطلاعات صنعتی بر اساس نیاز و تقاضا، حراج کالا به صورت پیوسته، ارایه خدمات مالی برای کلیه مراحل جابجایی نقدینگی مانند : تایید حساب خریدار و قبول سفارشات و پرداخت می توان نام برد.
تعدادی از موسسات در حال بررسی و ایجاد فن آوری های جدیدی هستند که این فن آوری ها بازار روز الکترونیکی را موثر تر و پر رونق تر خواهند نمود.
به طوری که خریداران عمده قادر خواهند بود تا اطلاعات توزیع کنندگان مختلف را تلفیق نمایند، سیاست های نیاز- محور را با سیستم های مالی و حسابداری خود یکپارچه کنند در فضای تجاری جدید ابزارهای رایانه ای هوشمندی وجود خواهند داشت که به کمک آنها خریدار بتوانند ارزش واقعی کالا را مورد مقایسه و بررسی قرار دهد. در این شرایط فروشندگان وارد یک رقابت جدی خواهند شد. رقابتی که تناه بر اساس قیمت کالا نبوده، بلکه به عوامل دیگری همچون دوام و کاربرد کالا، ضمانت، شرایط حمل ونقل، تحویل و... بستگی دارد.
علی رغم اینکه روند تبادل کالا و خدمات به صورت الکترونیکی هنوز در ابتدای راه است، آمار به دست آمده نشان می دهد که به طور میانگین هزینه تولیدات 5 الی 15 درصد، هزینه های اداری 70 درصدو زمان سفارش تا تحویل کالا از 7 روز به 2 روز کاهش یافته است.
2- مدیریت دانش
بسیاری از بنگاههای تجاری دریافته اند که بزرگترین سرمایه، دانش کارکنان است. لذا همواره سعی می کنند تا زمینه مناسب را به منظور تولید، شناسایی، گردآوری و سازماندهی دانش داخلی بنگاه فراهم نموده و نه تنها کارکنان ، بلکه مشتریان و توزیع کنندگان را نیز در بهره وری این دانش سهیم نمایند. فن آوری اطلاعات می تواند کمک شایانی به مدیریت بهره برداری این دانش بنماید.
یکی از زمینه های تجربه شده عبارت است از « پایگاه بهترین پیشنهادات ». به عنوان مثال یکی از پایگاههای جدیدی که اخیرا وارد بازار شده است، می تواند به طور اتوماتیک کلیه مراحل زیر را هوشمندانه تعقیب نماید.
3- داده کاوی
کمپانی های زیادی از ابزارهای داده کاوی بهره گرفته اند تا بتوانند داده های حجیم و گسترده را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده، روند های موجود را بیابند.
به عنوان نمونه فروشگاه بزرگ وال- وارث یکی از بزرگترین فروشگاه های زنجیره ای اقدام به ایجاد پایگاه عظیمی از داده به حجم 24 ترابایت(تریلیون بایت) نموده است.
با استفاده از این پایگاه وال-مارث قادر است تا به طور همزمان اقدام به گرد آووری و تحلیل روند فروش کالا در 2900 شعبه فروش نماید.
شاید جالب توجه باشد که به کمک ابزار هوشمند داده کاوی یا اکتشاف روند داده ها، فروشگاه فوق می تواند اطلاعات کلیه خریدها در سطوح هر بخش از فروشگاه، موجودی کالا در هر قفسه، موجودی انبار، پیش بینی فروش، کاهش و یا افزایش فیمت ها، کالاهای موجود توسط مشتریان و غیره را گردآوری نموده و در اختیار مدیران فروشگاه، توزیع کنندگان و مشتریان خود قرار دهد.
این فن آوری نرم افزاری قدرت مانور بی نظیری برای وال-مارث ایجاد کرده استتا بتواند کالاهای مناسب را در کوتاه ترین زمان به هر یک از فروشگاههای متقاضی برساند.
4- آموزش فن آوری- محور
بازار آموزش های فن آوری – محور با سرعت در حال رشد است.
مدیران دریافته اند که این روش آموزش به آموزش گیرنده اجازه می دهد تا در هر ارگانی که برایش مناسب باشد، هر کجا که بتواند و با سرعت فراخور حال خود، به یادگیری بپردازد.
تجربه نشان داده است که این روش از آموزش کلاسیک و سنتی اقتصادی تر و اثر بخش تر بوده است.
ناگفته نماند که هنوز برخی از محققین معتقدند که بسیاری از ابعاد و روشهای یادگیری، در نرم افزار های آموزشی تحت وب لحاظ نشده اند.
5- تحول در نظام های تعمیرات و نگهداری
امروزه به کمک فن آوری اطلاعات می توان به طور مستمر شرایط محیطی و عملکرد سیستم ها را در نیروگاه، سد ها، موتورهای هواپیما، وسایل نقلیه و خطوط تولید پیشرفته، تحت نظارت کنترل قرار داد.
با بهره گیری از سنسور های پیشرفته عملکرد کلیه سیستم ها به یک مرکز تصمیم گیرنده مخابره شده و عوامل تصمیم گیرنده کوچک ترین مشکلات را شناخته و نسبت به رفع آن اقدام می کنند.
پیشگیری های به موقع باعث می شود تا نظام تعمیرات و نگداری جدید با اطمینان و دقت بیشتر و صرف هزینه کمتر به پشتیبانی سیستم های حساس بپردازد.
تحقیقات پیشرفته و کاربردهای آینده
برخی از تحقیقات پیشرفته در آینده ای نه چندان دور، اثر قابل توجهی بر فعالیت تجارت الکترونیکی خواهد داشت. به عنوان مثال به 5 مورد زیر اشاره می گردد :
1- آثار اقتصادی، حقوقی و اجتماعی فن آوری اطلاعات
چند مسئله فراروی پدیده تجارت الکترونیکی قرار دارد، به طوری که اگر این مسائل در سطح بین المللی حل و فصل نشوند، تجارت الکترونیکی در عمل با مشکل مواجه خواهد شد، برخی از این مسائل عبارتند از :
2- مراقبت از اطلاعات شخصی کاربران، با توجه به اینکه در مواردی سوء استفاده از شماره رمز کارت های اعتباری گزارش شده است ( سرقت الکترونیکی ).
3- حقوق مالکیت معنوی
4- مالیات کالاهایی که از طریق اینترنت خریداری می شوند.
5- حمایت از حقوق مشتری در اقصی نقاط جهان
6- ارزش حقوقی امضاهای الکترونیکی (امضاهایی که اسکن شده و به همراه هر نامه چاپ می شوند)
7- تناقص بین مرزهای جغرافیایی کشور ها و دهکده جهانی که در آن ارتباطات، مجازی و دیجیتالی هستند.
مباحث فوق و بسیاری از مباحث مشابه، فهرست پروژه هایی را تشکیل می دهند که در حال حاضر به صورت میان رشته ای توسط محققین علوم رایانه، مخابرات و علوم انسانی در دست بررسی و پژوهش هستند. پیشبینی می شود که اجرای این پروژه ها راهکار های جدیدی را برای تعریف مشاغل، ساختار های سازمانی موسسات و ساختار بازار های تجارتی معرفی نمایند.
2- اینترنت، نسل دوم
در فهرست پروژه های جاری ایالات متحده، پروژه ای تحت عنوان اینترنت، نسل دوم در دست پیگیری است.
هدف نهایی این طرح دستیابی به شبکه ای است که سرعت آن 100 الی 1000 برابر اینترنت کنونی است. این پروژه ها عملا یک سرمایه گذاری بلند مدت در زمینه شبکه سازی است.
پهنای باند جدیدی که اینترنت، نسل دوم ارائه خواهد داد، منتهی به ارائه کاربردهای جدید و پیشرفته در زمینه تجارت الکترونیکی خواهد شد.
3- نرم افزار های خودکار
یکی دیگر از زمینه های تحقیقات پیشرفته به صورت گویش (رسانه صوت) درک نموده و مثلا فرمان زیر را انجام دهند.
تصور کنید اگر چنین خدماتی آن هم به صورت سیار و حتی در حال تردد انجام پذیرد، چه تحول جدیدی در خدمات تجاری و بازرگانی ایجاد خواهد نمود.
4- مدیریت اطلاعات
انجام فعالیت های تجاری در عصر انفجار اطلاعات امری بس دشوار است، چرا که عبور از میان انبوهی از اطلاعات، یافتن مطالب مورد نیاز ، پالایش آنها، تحلیل مطالب، دسته بندی و ذخیرهمطالب منتخب برای عوامل تصمیم گیرنده در محیط تجاری الکترونیکی بسیار تعیین کننده است.
به عبارت دیگر اگر قرار باشد که فعالیت های بازرگانی و داد و ستد در فضای دیجیتالی مورد پذیرش ملل مختلف واقع گردد، باید متقاضیان بتوانند به راحتی به اطلاعات فروشندگان، محصولات، خدمات و خریداران دسترسی پیدا کنند. با حجم اطلاعات موجود روی شبکه وب و روند رو به رشد آن، ساز و کارهای جستجوی کنونی پاسخگوی نیاز های پیش گفته نخواهد بود، لذا مدیریت اطلاعات پیشرفته نیز یکی دیگر از زمینه های تحقیقاتی کلیدی به شمار می رود.
5- مدیریت اطلاعات چند زبانه و ترجمه مکالمات تلفنی همزمان
در حال حاضر یکی از پروژه های مهم جامعه اروپا رفع مشکل زبان است.
بنابراین در طرح بلند مدت فن آوری اطلاعات در جامعه اروپا، پیش بینی شده است که افراد از ملیت های مختلف بتوانند به راحتی با یکدیگر مکالمه تلفنی یا از طریق اینترنت داشته باشند و هر یک به زبان ملی خود سخن بگویند.
با روند رو به گسترش اشتراک اینترنت در کشور های پهناوری همچون چین و هند، نیاز به رفع مشکل زبان برای تسهیل در تجارت الکترونیکی بیشتر احساس می گردد.
ایالت متحده نیز از جمله کشورهای پیشرو در انجام این پژوهش است.
موج اول تحولات در فن آوری اطلاعات، توسط صنایع مربوطه و پژوهشگران علوم رایانه و مخابرات آغاز شد، ولی بدیهی است که موج جدید تحولات رعد آسای فن آوری اطلاعات، بر تمامی فعالیت های اقتصادی اثرگذار خواهد بود. به عبارت دیگر، همان طور که شبکه اینترنت اثر قابل توجهی بر ساختار داخلی سازمان ها و تعادل آنها با رقبا، توزیع کنندگان و مشتریان داشته است، پیشرفت های آتی در فن آوری اطلاعات نیز تحول قابل ملاحظه ای در روش های رقابت موسسات و بنگاههای تجاری، در سطح ملی و بین المللی ایجاد خواهد خواهند کرد.
تحقیق در مورد معماری اطلاعات , IT