مقدمه ……………………………………………………………………………….1
تعریف اخلاق …………………………………………………………………….3
موضوع ، فایده و اهمیت علم اخلاق ………………………………………4
لزوم دین اخلاق ………………...……………………………………………….5
شناخت فضائل و رذائل اخلاق از دیدگاه قرآن ……………...………12
مقایسه مکتب اخلاق با دیگر مکاتب از نظر اسلام ………………….16
مقدمه
انسان در همه دورانهای زندگی بشری اسیر و گرفتار زندگی سرشار از نکبت غفلتی بوده است و منتهی در هر دوره از دورانهای زنگی بشر ، در این دنیای پر از نکبت و غفلت این مسئله ابعاد مخصوصی داشته و چهره مشخص خود را نشان داده ، که شاید با دورانهای دیگر متفاوت بوده است . ولی به هر حال آنچه بصورت تغییر ناپذیر تا امروز دوام یافته همان اساس غظت و نکبت در این دنیای فانی است که در هیچ دوره ای ، جهان بشری از آن پاک و مبری نبوده است . درباره چنین دنیایی که در ادوار گوناگون بر دنیا حاکم است رسوا… در کلامی مقدس و پیامبرانه چنین می فرمایند:
«هیچ روزی طلوع نمی کند و هیچ شبی پدید نمی آید ، که دو فرشته آسمانی از فراز آسمان به افق زندگی انسانها نگاه ندوزند و با چهار تعبیر متوالی و به هم پیوسته درباره انسان و زندگی تاسف بارش با یکدیگر سخن نگویند . آری این دو فرشته هر روز و شب از آسمان به زمین می نگرند و با چهار تعبیر تاسف آلود و آمیخته به حسرت و اندوه درباره انسان ، با یکدیگر مکالمه می کنند .
یکی از آن دو فرشته می گوید : کاش خداوند متعال این انسانها را نمی آفرید .
فرشته دوم نگاهی به فرشته اول کرده می گوید : حال که پروردگار اینان را آفریده است کاش می فهمیدند کمال آنان در چیست و چه زندگی جاویدی در انتظارشان است .
فرشته اول بار دیگر به سخن می آید و می گوید : یعنی حال که خدای تعالی این انسانها را آفریده ولی هدف و غایت آفرینش و راز کمال انسان برای آنان روشن نشده است ، کاش به همان مقدار از اعمال نیکی که بدان معرفت و آشنایی دارند عمل می کردند .
فرشته دوم چهارمین تعبیر را درباره موجود انسان بدین گونه بیان می کند : حال که این انسانها و این همه سرمایه های بی مانندی که خداوند متعال به آنان عنایت کرده طرفی نبسته و سودی نبرده اند و در مسیر استفاده از آن به ورطه گمراهی افتاده اند ، کاش حد اقل از این اعمال غیر انسانی و فضاحت بار ، توبه می کردند و از این اعمال زشت و ننگین به راه راست باز می گشتند و این دو فرشته در حقیقت بیانی از همان رمز روح تابناک رسول است و پیامبر اکرم می خواهد با این بیان به انسانها هشدار دهد و آگاهشان سازد که دارای چه سرمایه غیبی عظیمی هستند . این سرمایه عظیم که همان اخلاق حسنه است می تواند آدمی را خلیفه خدا در جهان آفرینش قرار دهد .
تعریف اخلاق :
اخلاق - 25 ص ورد