تاریخچه کشت و گسترش زعفران در ایران
کشت زعفران از گذشته های دور در بسیاری از نقاط فلات مرکزی ایران معمول بوده بطوری که عده ای از محققین خاستگاه زعفران را ایالت قدیم ماد ایران می دانند در عصر هخامنشیان برای ساختن انواع عطرها و روغن های معطر و نیز در تهیه نوعی نان برای میهمانان دربار از زعفران استفاده می کردند، و دوره پارتها یکی از اقلام صادراتی ایران به روم محسوب می شد.
در زمان فتح ایران توسط اعراب ایرانیان به زعفران لارکیماس می گفتند با گسترش فرهنگ عربی در گویش فارسی لغت لارکیماس به الزعفران و پس از آن به شکل امروزی آن یعنی زعفران تغییر شکل یافت.
پس از فتح اندلس( اسپانیا) توسط اعراب و مسلمانان ایرانی تبار در قرن دهم میلادی کشت و کار زعفران در این کشور متداول گردید. متعاقب آن در قرن هجدهم میلادی کشت زعفران در ناحیه ای به نام Walden در انگلستان رواج یافت و امروزه این محل به نام Saffron Walden معروف است.
شواهد تاریخی نشان می دهد که زعفران در گذشته در غالب نقاط ایران به ویژه استانهای مرکزی، همدان، اصفهان، فارس، کرمان، خراسان، فارس، یزد، کرمان و استان مرکزی و اصفهان منحصر گردیده است. و بیشترین سطح (98%) کشت و کار زعفران در ایران عمدتاً در شهرهای جنوبی و مرکزی خراسان و مقداری هم در استهبانات فارس رواج دارد.
خواص و موارد مصرف زعفران
ترکیبات شیمیایی:
زعفران دارای رنگ، طعم و عطر خاصی است که هر یک از این خصیصه ها مربوط به یک دسته از مواد شیمیایی آلی می باشد که تاکنون برخی از آنان شناخته شده است بعلاوه زعفران دارای مقادیر مواد معدنی، آب و ویتامین است.
رنگ زعفران
تعدادی زیادی از رنگدانه های کار و تنوئیدی اعم از محلول در آب و محلول در چربی از زعفران جدا گردیده است.
طعم زعفران
طعم زعفران مربوط به گلیکوزیدی است بی رنگ به نام پیکروکروسین با نقطه ذوب 0C 156 می باشد پیکروکروسین در آب و الکل رقیق محلول و در اتر و کلروفرم کلی محلول است.
فایل پاورپوینت 23 اسلاید
دانلود پاورپوینت کشت زعفران