لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 92
تاریخچه کشت نیشکر در جهان و ایران
نیشکر گیاه بومی گینه جدید بوده و قدمت آن به 8000 تا 15000 سال قبل از میلاد می رسد. نیشکر اهلی ساکاروم افیسیناروم در طی سه مرحله مهاجرت از گینه جدید به مجمع الجزایر اندونزی، فیلیپین و شمال هندوستان (8000سال قبل از میلاد ) به جزیره Solomon(6000 سال قبل از میلاد ) و به جزایر فیجی و سایر نقاط جهان (500 تا 1100 سال بعد از میلاد ) برده شده است.
جنس ساکاروم از خانواده گرامینه ( گندمیان ) و شامل 5 گونه مختلف میباشد که سه گونه آن اهلی و دو گونه آن وحشی می باشند.
کلمه ساکاروم از لغت sarkhana که در زبان سانسکریت ( هندوستان ) بمعنی شکر است گرفته شده.
تاریخچه کشت نیشکر در ایران نیز به سالهای قبل از اسلام و تقریباٌ اکثریت مورخین و تاریخ نویسان عقیده دارند که نیشکر همراه اسکندر از هندوستان به ایران آورده شده است.
زراعت نیشکر در نقاطی از ایران که دارای شرایط مناسب آب و هوایی بوده است رواج یافته و بر اساس نوشتههای مورخین بیشترین سطح زیر کشت نیشکر در خوزستان بوده و به عقیده مورخان اطلاق کلمه خوزستان بدلیل فراوانی نیشکر و شکر در این ناحیه بوده ( کلمه خوز به زبان فارسی به معنی نیشکر می باشد ) همچنین بر اساس نوشته مورخان اولین شکر تصفیه و سفید در جهان توسط ایرانیان در سال 600 میلادی در خوزستان بدست آمده است و پس از فتح ایرانیان بوسیله مسلمانان نیشکر و صنعت قندسازی نیز همراه فتوحات اسلام به سایر کشور ها برده شده است. استخری مورخ قرن ششم هجری در کتاب خود می نویسد :
از طریق رودخانه کارون از اهواز به شوشتر سفر کردم هیچ قطره آبی از آب رودخانه کارون به هدر نمی رفت بلکه تمام آن به مصرف آبیاری نخلستانها یا مزارع غلات و نیشکر میرسید و در تمام این مناطق محلی نیست که نیشکر در آن نروید.
مساله زراعت نیشکر در خوزستان در صد سال اخیر گاه و بیگاه در دستور کار دولتهای وقت قرار گرفته ولی بر اثر عوامل سیاسی و اقتصادی فراموش شده تا اینکه در نیم قرن اخیر دولت ایران مجدداٌ درصدد احیای صنعت قند سازی از نیشکر برآمده. از سال 1328 مطالعات جامع شروع شده و طی سالهای 1329 تا1333 کارشناسان نتیجه گرفتند که زراعت نیشکر در خوزستان از لحاظ اقتصادی کاملاٌ دارای توجیه فنی اقتصادی است. لذا در سال 1335 شرکت عمران ومنابع آمریکا با بهرهگیری از مطالعات کارشناسان سازمان برنامه و بودجه و سازمان خوارو بار کشاورزی جهانی نخستین قرارداد خود را با سازمان برنامه و بودجه منعقد ساخت و نتیجه کار تاسیس و پایهگذاری کشت وصنعت نیشکر هفت تپه شد.
بر اساس مطالعات و بررسیهای اولیه در مورد کشت نیشکر در اراضی هفت تپه همراه با توجیه اقتصادی بودن زراعت نیشکر پیش بینی تولید نیشکر را بر مبنای عملکرد نیشکر در هکتار در طی سالهای 1340 تا 1350 بین حدود 75 تن در هکتار برآورد و در نتیجه آن احداث کارخانهای به ظرفیت 50 هزار تن شکردرسال پایه گذاری شده است با شروع بهره برداری از کارخانه هفتتپه در سل 1340 ملاحظه گردید که میزان عملکرد نیشکر در هکتار بیش از میزان پیش بینی بالغ گردید و این روند برای سالهای بعد نیز ادامه یافت. با توجه به نتایج عملی بدست آمده در سطح وسیع کشت نیشکر در طی سالهای 1340 لغایت 1347 برنامه توسعه کارخانه هفتتپه از سال 1348 برای رساندن ظرفیت سالیانه به حدود یکصد هزار تن شکر در سال آغاز و مزارع هفتتپه نیز گسترش یافت و در نتیجه هفتتپه با برداشت سالیانه از حدود 9500 هکتار نیشکر کاری تولیدی در حدود یکصد هزار تن شکر را از سال 1353 به بعد بدست آورده است.تولید موفق شکر از نیشکر در کارخانه هفت تپه باعث گردید که فکر توسعه کشت نیشکر در خوزستان قوت گیرد و در نتیجه کشت و صنعت کارون با ظرفیت سالیانه 250 هزار تن شکر در اراضی دیمچه و شوشتر با پیش بینی سطح قابل برداشت حدود 20500 هکتار در سال از سال 1356 آغاز بکار نماید.
با توجه به وجود منابع غنی آب و خاک در جلگه خوزستان و همچنین شرایط مناسب اقلیمی منطقه برای کاشت نیشکر و اینکه گیاه نیشکر از جمله گیاهانی است که در شرایط گرم و خشک و با انجام آبیاری از لحاظ فیزیولوژیکی بهرهدهی فوق العاده ای را برای تولید شکر و همچنین ایجاد صنایع جانبی متعددی مانند کاغذ سازی نئوپان، خوراک دام و ... دارا می باشد دولت جمهوری اسلامی ایران نیز اقدام به گسترش کشت نیشکر در برنامه دوم از سال 1368 نموده است که با انجام کامل برنامه های تعیین شده در هفت پروژه 12 هزار هکتاری زیر پوشش وزارت کشاورزی، شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی خوزستان می تواند سالیانه حدود 700 هزار تن شکر از نیشکر را تولید نماید.
بر اساس برنامههای در دست اجرا بوسیله شرکت توسعه نیشکر، کشت و صنعت امام خمینی ( ره ) اولین کارخانه شکر با ظرفیت سالیانه 100 هزارتن شکر خام در بهمن ماه 1378 به بهرهبرداری رسید و پس از آن بتدریج کارخانههای دیگر شامل امیرکبیر، دعبل خزاعی، میرزا کوچکخان و سلمانفارسی همراه با تکمیل کشت نیشکر در اراضی آنها راهاندازی شدند و واحد های حکیم فارابی و دهخدا هم اکنون در حال نصب تجهیزات و کارهای زیر بنایی میباشد ضمناٌ
دانلود مقاله کامل درباره تاریخچه کشت نیشکر در جهان و ایران