مقدمه :
، "بیابان" به مناطقی اطلاق میشود که مقدار متوسط بارش سالانه آن کمتر از 50 میلی متراست وامکان دارد در طول سالو یا سالها،بارندگی درآن صورت نگیردو....
اما"کویر" به نمکزار،گفته میشود. عربها به کویر، سبخاءمیگویند. امامتاسفانه در زبانهای بیگانه مانند آلمانی،فرانسه، انگلیسی چون لغت خاصی برای "کویر"
ندارند، چیزی مینویسند که وقتی ما آن را ترجمه میکنیم ، چیزی به اصطلاح از آب درمیآید، که غلط است وهمین کمبود لغت در زبان آنهاست که حتی در ایران، کارشناسان واستادان ،کویر رابابیابان اشتباه میکنند ویا حتی درمواردی هم آن راطوری مینویسند ومیگویند، که انسان نمیداند منظورشان کویر بوده ویابیابان .
در ایران مابرای "کویر" لغت داریم ، همینطور برای بیابان ،که شرح آن گذشت. چون زبان عربی هم از لحاظ لغت غنی است ،برای هر دو،لغت جداگانه دارد. به کویر،سبخاء وبه بیابان ، ربع میگویند که قبلاً هم در این باره مطالبی نوشتهایم . امادر زبانانگلیسییککلمهبهنام Desert وجود دارد. در مواردی که منظورشان "بیابان" باشد مینویسند Sandy Desertو در مواردی که کویر باشد، مینویسند Salty .Desert وقتی کارشناسان ما در ایران آنها را ترجمه میکنند به ترتیب کویرهای یا بیابانهای شنی (ماسهای) و کویرهای نمکی به آنها میگویند که غلط است زیرا:
اولاً همانطور که در صفحه های قبلی نوشتیم ، فقط یک نوع بیابان وجود ندارد که ماسهای و یا به اصطلاح غلط تر،شنی (1) میباشد،بلکه انواع مختلف بیابانها را میشناسیم که شرح دادیم (ریگی ، سنگی ، شهری وغیره)
ثانیاً ترجمه Salty Desert به کویر نمکی ویابیابان نمکی نیز غلط است زیرا Saltبه معنی نمک است در حالی که کویر هم ،یعنی نمکزار میباشد و لذا"نمکنمکی" میشود. "بیابان نمکی" هم غلط است برای اینکه قسمتی از بیابان اگر کویر باشد به آن کویر میگویند و به عمو و به دائی و به شوهر خاله وشوهر عمه هم uncleمیگویند برای اینکه برای همه لغت جداگانهای ندارند، همینطور است در زبان آلمانی و... اما ما در زبان فارسی برای هر یک، اسامی جداگانهای داریم. همینطور برای کویر و بیابان .
امروزه برخی از محققان به این اشتباه که ناشی از کمبود لغت است پی بردهاند و
سعی میکنند به کویر همان کویر "Kewir" بگویند که درنوشتههای برخی از دانشمندان مشاهده میشود.
بنابراین کویر با بیابان تفاوت دارد. چون با بیابان و انواع آن تا حدودی آشنا شدیم، حال میپردازیم به توضیح درباره کویر:
تعریف کویر
کویر، به نمکزار یا اراضی گفته میشود که مقدار نمک آنها آنقدر زیاد است که قابل رویش برای گیاهان زراعتی (مانند گندم، چغندر و حتی گیاهان خیلی مقاوم به شوری مانند پسته و خرما) نیست. اما امکان دارد که گیاهان غیر زراعتی مقاوم به شوری (مانند: گز، خارشتر، نی ، اشلن و غیره) بتوانند در آن برویند . در این صورت، به این کویرها، کویرهای گیاهدار یا مراتع کویری میگویند. اما اگر مقدار نمک خاک از یک حدّی (از 3% ویا هدایت الکتریکی مخصوص خاک از 43 میلی موس بر سانتیمتر) تجاوز کند دیگر هیچ گیاهی قادر به روئیدن درآن زمین نیست. در این شرایط، کویرهای فاقد گیاه یا کویرهای واقعی دارای قشرهای نمکی به وجود میآیند. بنابراین، باید به اراضی نمکزار، کویر گفت ولاغیر.
انواع کویرها و......
کویر و شناخت آن