یکی از مهمترین عوامل شکل دهنده الگوی غذایی جامعه مجموعه عادات و فرهنگ غذا و تغذیه ای افراد آن جامعه است.این عادات از بدو تولد در درون خانواده شکل میگیرد و مجموعه عواملی که این بستر را می سازد از فرهنگ و آداب و سنن هر جامعه گرفته شده است.
هر فرهنگ غذاهای مصرفی خاصی دارد،در واقع فرهنگ است که مشخص میکند چه چیزی به عنوان وعده غذایی باید سرو شود و چه غذاهایی مهم هستند.در تمامی فرهنگها در طول برگزاری
جشنها از غذاهای خاصی استفاده میشود و غذاهای خاصی ممکن است با جشن های خاصی رابطه داشته باشند:مثل تولد ها،تعطیلات مذهبی،ملی یا در جمع های خانوادگی.
هر فرهنگی دارای استانداردهای اجتماعی خاصی است.با این حال در هر فرهنگ افراد یا گروه ها بر اساس سن،جنس و طبقه طبقه اجتماعی-اقتصادی متفاوت رفتار میکنند.
هر فرهنگی برای خود طبقه بندی ویژه ای از غذاها دارد. طبقه بندی اصلی غذایی شامل غذاهای محوری،غذاهای ثانویه و غذاهای موقعیتی می باشد.
غذاهای محوری:غذاهای محوری(مرکزی)منبع اصلی کالری بدن را تامین میکند و معمولا در قاعده هرم غذایی قرار دارند؛مثل دانه های غلات و برنج،گندم،جو،ذرت،ریشه های نشاسته(سیب زمینی) و سبزیجات نشاسته ای(موز پختنی یا موز سبز)
غذاهای ثانویه:سبزیجات،حبوبات،دانه ها،ماهی،تخم مرغ و گوشتها جزٕٕ غذاهای ثانویه در فرهنگ های مختلف به شدت فرق میکند.برای مثال انواع حبوبات مورد استفاده در فرهنگ چینی،دانه ماگ و دانه سویاست.در حالی که در فرهنگ امریکای لاتین شامل سیاه دانه و دانه لوبیا چیتی است.
غذاهای موقعیتی(حاشیه ای):غذاهایی که گهگاهی تهیه میشوند و دارای ویژگی های زیر میباشند:
1-برای مناسبت های خاصی تهیه میشوند.
2-به راحتی در دسترس نیستند.
3-معمولا خوب تحمل نمیشوند،مانند دسر های مخصوص آسیایی ها و امریکایی ها.
عادات غذایی:عبارتست از مجموعه ای از آداب و رسوم و عقاید و افکار که در نحوه استفاده از منابع غذایی قابل دسترس تاثیر می گذارد.این تفاوتها میتواند در زمینه
طبخ،نگهداری مواد غذایی، انتخاب نوع غذاها و نحوه توزیع آن ها در گروه های سنی مختلف باشد.
1-عوامل مادرزادی و ارثی:وضعیت تغذیه ای مادر در دوران بارداری و رشد و نمو و سلامت طفلی که به دنیا خواهد آمد موثر است.به علاوه صفات اجدادی از طریق ژن ها به فرزندان منتقل میشود و میتواند بر سلامت آنها اثر بگذارند.
2-عوامل فیزیولوژیک:احتیاجات فیزیولوژیک در سنین و شرایط متفاوت عامل مهمی در تمایلات غذایی شخص محسوب میشود.
دانلود پاورپوینت نقش آداب و سنن در تغذیه