چکیده:
هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش اضطراب امتحان و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم بود.
جامعه آماری این پژوهش شامل همه دانشآموزان دختر مقطع متوسطه دوم دبیرستان قدس شهر قاضی بود که از این تعداد 24 نفر به روش نمونهگیری در دسترس براساس نمره اضطراب امتحان اسپیل برگر (1980) و نمره میانگین درسی هر دانشآموزان انتخاب شد که نمونه آماری ما را تشکیل دادند. این ۲۴ نفر به طور همتا در ۲ گروه ۱۲ نفره آزمایش و کنترل گزینش شدند که گروه آزمایش، 8 جلسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کرد و گروه کنترل در لیست انتظار قرار داشتند. همچنین برای تجزیه و تحلیل دادهها از تحلیل تحلیل کوواریانس و برای تسریع در نتایج حاصله از نرم افزار SPSS استفاده شد.
نتایج پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث کاهش اضطراب امتحان و بهبود عملکرد تحصیلی دانشآموزان میشود. به عبارت دیگر دانشآموزان با شرکت در جلسات درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد میتوانند بر اضطراب امتحان خود فائق آمده و عملکرد تحصیلی خود را افزایش دهند.
===========================================
نوع فایل: pptx
تعداد اسلاید: 33 اسلاید
حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت
رشته تحصیلی: مشاوره مدرسه
مقطع تحصیلی: کارشناسی ارشد M.A
توضیحات: این فایل قابلیت ویرایش دارد.
===========================================
مقدمه
مسأله موفقیت یا فقدان موفقیت در امر تحصیل از مهمترین دغدغههای هر نظام آموزشی در تمامی جوامع است. موفقیت و پیشرفت تحصیلی دانشآموزان هر جامعه نشان دهنده موفقیت نظام آموزشی در زمینه هدف یابی و توجه به رفع نیازهای فردی است (سیف، 1386).
از طرفی در این دوره سنی عملکرد تحصیلی دانشآموزان موضوع بسیار مهمی است که برای بهبود آن نیاز است متغیرهای مرتبط با آن بررسی شود. یکی از مهمترین متغیرهای مرتبط با عملکرد تحصیلی، اضطراب امتحان میباشد. هنگامی که به موقعیتهای ویژهای چون ارزشیابی عملکرد افراد میپردازیم، شاهد اضطراب در جلوهای خاص هستیم. اغلب افراد، کم و بیش در این تجربه سهیمند. این امر امروزه تحت عنوان اضطراب امتحان تلقی میشود که پدیدهای شایع محسوب میشود و دانشپژوهان را در برابر چالش آموزشی مهمی قرار میدهد (بمبموتی[1]، 2010).
اضطراب امتحان به عنوان یک پدیده متداول و مهم آموزشی، رابطه تنگاتنگ با عملکرد و پیشرفت تحصیلی کودکان و نوجوانان دارد. اضطراب امتحان اصطلاح کلی است که به نوعی از اضطراب با هراس اجتماعی خاص اشاره دارد که فرد را درباره تواناییهایش دچار تردید میکند و پیامد آن کاهش توان مقابله با موقعیتهایی مانند موقعیت امتحان است، موقعیتهایی که فرد را در معرض ارزشیابی قرار میدهند و مستلزم حل مشکل یا مسئله هستند، بنابراین میتوان چنین اظهار داشت که فرد دچار اضطراب امتحان مواد درسی را میداند اما شدت اضطراب وی مانع از آن میشود که معلومات خود را هنگام امتحان نشان دهد (سیف، 1386).
در نتیجه با توجه به تأثیر اضطراب امتحان بر عملکرد تحصیلی و نیاز به مداخله جهت کاهش اضطراب و بهبود عملکرد دانشآموزان، لازم است از مداخلات مؤثر و جدید در این زمینه استفاده شود که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد از جمله رویکردهای مؤثر بر مشکلات و اختلالات مختلف در نمونههای مختلف میباشد.
پاورپوینت بررسی اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب امتحان و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر