ساچمه زنی نوعی از فرایند کار سرد است که در آن سطح قطعات توسط ذرات ریز کروی از مواد مختلف (معمولا فولاد یا شیشه) بمباران شده و تنش پسماند فشاری در نمونه ها ایجاد می گردد [1]. این فرایند برای مدت طولانی به عنوان یکی از بهترین فرایند های ایجاد تنش های پسماند فشاری شناخته می شده است [2]. بر اساس مطالعات اسمیت (Smith) [3]، وجود تنش پسماند فشاری در قطعاتی که تحت تاثیر تنش های کششی متناوب قرار دارند، باعث بالا رفتن عمر خستگی آن ها تا حد قابل توجهی می شود. برای ایجاد تنش های پسماند فشاری از روش های مختلف مکانیکی و ترموشیمیایی می توان استفاده نمود. ساچمه زنی و نورد موضعی سطح از جمله روش های مکانیکی قابل استفاده برای ایجاد تنش های پسمانده می باشند در حالی که از انواع عملیات حرارتی سطح مانند نیتروژن دهی سطحی و ... می توان به عنوان نمونه هایی از روش های ترموشیمیایی یاد کرد.
ساچمه زنی به منظور بالا بردن خواص مکانیکی و افزایش عمر خستگی و مقاومت در برابر خوردگی تنشی بر روی قطعات مختلف انجام می گیرد. بهبود در رفتار خستگی قطعات بعد از انجام ساچمه زنی ناشی از دو عامل اصلی است:
الف- تغییر شکل پلاستیک و کار سختی لایه های سطحی در اثر پذیری از انرژی جنبشی جریان ساچمه ها، که باعث بالا رفتن تنش تسلیم می شود.
چکیده
جزئیات آزمایش
تحلیل و بررسی نتایج
نتیجه گیری
شامل 17 صفحه فایل word
دانلود مقاله بررسی اثر ساچمه زنی بر استحکام خستگی فولاد CK35