فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:20
فهرست مطالب:
مقدمه 1
کنترل کیفیت و گواهی بذر 2
کنترل کیفی بذر 2
مراحل کنترل کیفی 2
کنترل کیفیت بذر 2
بازرسی مزارع 3
تعداد و زمان بازرسی مزارع 3
تست بذر در آزمایشگاه 4
نمونهبرداری (sample survey): 6
آزمایش خلوص 7
روش تعیین خلوص بذر 7
آزمایش تعیین قوه نامیه: 7
هدف از تعیین قوۀ نامیه: 8
بستر بذر: 8
رطوبت: 8
حرارت: 8
نور: 9
زمان لازم جهت آزمایش: 9
طرز تعیین قوه نامیه در آزمایشگاه تجزیه بذر: 9
روش معمول در آزمایشگاه برای تعیین رطوبت: 11
تعیین میزان رطوبت 11
اتو 130 درجه سانتیگراد 11
انبار بستهبندی 12
دستگاههای موجود در آزمایشگاه بذر 13
ترازو: 14
ترازوهای ساعتی: 14
ترازوهای یک صدمی: 15
رطوبتسنج: 15
رطوبتسنج و رنیهای: 15
بذرشمار (Seed counter): 15
دستگاه بوجاری 16
آون: 16
دستگاه مقسم: 16
منابع
منابع:
• فیزیولوژی گیاهان زراعی، فرانکلین پی، کاردنر، ترجمه دکتر عوض کوچکی، دکتر غلامحسین سرمدنیا.
• بذر، شناخت، گواهی و کنترل آن، دکتر مهدی تاجبخش.
• تکنولوژی بذر، رونالد، ترجمه دکتر غلامحسین سرمدنیا.
مقدمه
هزاران سال است که بشر برای زنده ماندن و ادامۀ حیات خود به امر جمع آوری و نگهداری بذر مشغول بوده است. بذر ها همیشه برای زندگی و زیست انسان اهمیت حیاتی داشته اند. انسان های ماقبل تاریخ بذر ها را برای تغذیه و تکثیر جمع آوری و نگهداری می کردند و با استفاده مستمر از این امر همیشه به عنوان یک اصل مهم ادامه خواهد یافت و همچنین علت ظهور تمدنهای کهن را می توان مربوط به تولید غلات دانست.
هم اکنون نیز بذرها منبع اصلی غذا، نوشیدنی ها وداروهای متعدد هستند و بدیهی است که سهم بذر در تأمین احتیاجات بشری در مقایسه با سایر اعضای گیاهی از اهمیت خاصی برخوردار است.
بذر یک رابطۀ زنده بین والدین و نتاج و نیز عامل اصلی انتشار می باشد. همچنین بذر شامل یک گیاه زنده و در حال رکود و استراحت است و به طور کلی بذر متشکل از جنین، بافت های مواد ذخیره ای و پوششی های بذر است.
تاریخچۀ تجزیۀ بذر :
تقریباَ صد سال پیش اولین آزمایشگاه تجزیۀ بذر در شهر تاراند آلمان تأسیس شد در این آزمایشگاه ها خواص بذر مورد قبول خریداران و تهیه کنندگان بذر را تعیین می کردند. در سال 1924 اتحادیۀ بین المللی تجزیۀ بذر در انگلستان با نام ISTA(international seed testing assosiation) تشکیل شد. با آغاز فعالیت این مؤسسه در سال 1339،اقدام به تأسیس دو واحد مجزا به نام های تکثیر و کنترل بذر گردید و با توجه به نیاز به بذر گواهی شده جهت کشت و تولید محصولات زراعی و به علت عدم تکافوی اراضی ایستگاه های تابعه این مؤسسه اقدام به عقد قرارداد ازدیاد بذر با پیمانکاران تولید بذر نمود.
از سال 62این دو واحد در هم ادغام گردیدند و بخش تحقیقات و کنترل و گواهی بذر جایگزین آن گردید و در حال حاضر این بخش شامل 29 واحد در زمینۀ تولید کنترل، گواهی و توزیع و خرید بذور تولیدی محصولات مختلف می باشد ونیز در کنترل بذور وارداتی و صادراتی فعالیت دارد.
طبقات بذر :
بذر تولید شده در اصلاح نباتات به شرح زیر طبقه بندی می گردد :
1) بذر پروردۀ یک (Breeder 1) یا نوکلئوس : انتخاب هزار خوشه از روی مشخصات ظاهری.درجۀ خلوص بذور حاصله %100می باشد.
2) بذر پروردۀ دو (Breeder 2) یا بذر مادر : محصول هزار خوشه.
3) بذر پروردۀ سه (Breeder 3) یا سوپرالیت : محصول حاصل از پرورش دوم و درجۀ خلوص %99 می باشد.
4) بذر الیت (Elite) : محصول حاصل از سوپرالیت.
5) بذر مادری یا اصیل (Registered seed) :محصول حاصل از بذر الیت و درجۀ خلوص آن کمتر از الیت است.
6) بذر گواهی شده (Certified seed) :محصول حاصل از بذر مادری.
7) بذر مرغوب یا بذر تجاری (Commercial seed) :محصول حاصل از بذر گواهی شده.
مقاله کنترل کیفیت و گواهی بذر