شرکت صنعتی مینو خرمدره که یکی از بزرگترین کارخانجات تولید کننده مواد غذایی در خاورمیانه است در 85 کیلومتری جنوب شرقی زنجان و درشهرستان خرمدره واقع شده است. که در سال 1352 تأسیس و در سال1354 به مرحله بهره برداری رسید. از وسعت 54 هکتاری مینو حدوداً 120 هزار متر مربع آن را سطح زیربنای کارگاه ها و انبارها اشغال نموده است. در شرکت مینو جهت تولید محصولات متنوعی از قبیل بیسکویت، ویفر، کیک پم پم، پفک نمکی، تافی و آبنبات و شکلات (دارای گواهینامه ISO 9001)، فعالیت چشمگیری آغاز شده است. ضمن اینکه کارگاه چاپ و پلاستیک نیز بخشی از نیازهای چاپی محصولات را تأمین می کند. علاوه بر اینها واحدهایی هم وجود دارند که بی ازتباط با تولید نبوده و در واقع خط مشی و روند بهبود تولید را زیر نظر مدیریت سطح بالا تعیین می نماید. مانند واحد مهندسی، پروژه برق، برنامه ریزی ، کنترل مرغوبیت، امور فنی و آموزش. . اولین محصول تولیدی این شرکت آبنبات و توسط یک خط تولید متشکل از دستگاه تهیه شربت (پخت شربت ) قالب زن آبنبات و دستگاه بسته بندی بوده و به تدریج بر تعداد دستگاه و تعدادکارگاه ها و تنوع محصولات افزوده شده است شرکت صنعتی مینو در سال 1354 به صورت رسمی تأسیس گردید، این شرکت از نوع سهامی خاص بوده و فردی بنام خسروشاهی آنرا تأسیس نمود. وی شرکت دیگری را نیز با همین نام در تهران تأسیس کرده است که بیشتر تولیدات آن دارویی می باشد وبه نام پارس مینو معروف است. دفتر مرکزی این شرکت در تهران قراردارد و هر دو شرکت با مدیریتی مشترک اداره می شد. آقای خسروشاهی در سال 1330 با خرید زمین این شرکت شروع به ساخت و راه اندازی آن کرد در آن زمان این شرکت حدود یازده هکتار مساحت داشت. وی نام دختر بزرگ خویش مینو را بر آن نهاد. کارخانه توسط مهندسین آلمانی و آمریکایی طراحی و ساخته شد. دستگاه های آن نیز از یک شرکت آلمانی خریداری گردید ولی به خاطر اختلاف آقای خسروشاهی با شرکت فروشنده، دستگاه ها به صورت ناقص توسط شرکت بسته شد تا اینکه متخصصان داخلی دستگاه ها را تکمیل و راه اندازی کردند و بعدها شرکت گسترش داده شد و قسمت های دیگری نیز به آن اضافه شد و این شرکت تقریباً به همین صورت که امروز هست در سال 1355 تکمیل شد. بعد از پیروزی انقلاب این شرکت توسط دولت ضبط و در اختیار ملت و تحت حمایت دولت قرار گرفت. این شرکت دارای امکانات رفاهی نظیر رستوران، زمین فوتبال، سالن ورزشی، خانه های سازمانی، کتابخانه و ... می باشد. و نیز از زمان تأسیس، معلولین زیادی در آن مشغول به کارند. محصولات این شرکت علاوه بر فروش در داخل کشور، به کشورهای اروپایی و عربی صادر می شود.همچنین پخش و فروش محصولات بر عهده شرکت قاسم می باشد.
مواد اولیه شرکت بیشتر از داخل تأمین می شود که شامل روغن، شکر، شیرخشک، نمک، ذرت، سبوس، نشاسته ، فندق و گلوکز است. بخشی از مواد اولیه مانند کاکائو و انواع اسانس ها نیز از خارج از کشور تهیه میگردد. آرد و پودر پنیر در خود شرکت تولید می گردد.
تولیدات عمده این شرکت عبارتند از: انواع بیسکویت، ویفر، کیک، انواع کارامل، تافی، پفک، نرمک، شکلات فندقی، چاپ پلاستیک و ...
همچنین انبارهایی ساخته شده تا محصولات تا زمان فروش در آنجا نگهداری شود.
• تقسیم بندی واحدهای مینو عبارتنداز:
1- واحد تولید
2- واحد برنامه ریزی
3- واحد توسعه و تحقیقات
4- واحد پروژه
5- واحد کنترل کیفی
6- واحد خدمات فنی
7- واحد امور اداری
8- واحد بازرگانی
9- واحد امور مالی
واحد کنترل کیفی: کیفیت مواد اولیه و محصولات نهایی را کنترل می کند. آزمایشات این واحد به دو قسم است:
آزمایشات میکروبی: از نظر میکروبی مواد مورد نظر را مورد آزمایش قرار می دهد.
آزمایشات شیمیایی: که استاندارد بودن محصولات نهایی و مواد اولیه خریداری شده را مورد آزمایش قرار می دهد.
• قسمت های موجود در کارخانه:
الف) مدیریت :
1- مدیریت کارخانه
2- مدیریت امور اداری
3- مدیریت بازرگانی و بازار یابی
4- مدیریت تولید
5- مدیریت فنی
6- مدیریت پروژه
7- مدیریت برق
8- مدیریت حراست
9- مدیریت روابط عمومی
10- مدیریت کارگزینی
11- مدیریت امور مالی
12- مدیریت برنامه ریزی
ب) کارگاه های تولیدی و قسمت های فنی مربوط به هر کدام :
1- کارگاه بیسکویت ( پخت و بسته بندی و برق )
2- کارگاه کیک سازی( پخت و بسته بندی و برق )
3- کارگاه پفک سازی( پخت و بسته بندی و برق )
4- کارگاه تافی و آبنبات ( پخت و بسته بندی و برق )
5- کارگاه ویفرسازی ( پخت و بسته بندی و برق )
6- کارگاه شکلات سازی ( پخت و بسته بندی و برق )
• واحد ها و قسمت های فنی :
1- لوله کشی و تأسیسات
2- سیم پیچی
3- کارگاه نجاری
4- کارگاه تراشکاری
5- کارگاه آهنگری
6- کارگاه تهویه و تبرید
7- کارگاه الکترونیک
8- کارگاه ابزار دقیق
9- کارگاه برق و تأسیسات
10-کارگاه چاپ و پلاستیک
11- کارگاه گاز رسانی
12- کارگاه نیرو
د) انبارها :
1- انبار مواد: مواد اولیه بیسکویت ، انبار مواد و ویفر و ...
2- انبار محصول: بیسکویت ، انبار ویفر و سایر محصولات تولیدی
3- انبار کارتن: کارتن بسته بندی مورد نیاز کلیه واحد های تولیدی
4- انبار سلوفان: سلوفان بسته بندی مورد نیاز کل واحد های تولید
5- انبار فنی: قطعات و لوازم یدکی ماشین آلات قسمتها
6- انبار ملزومات: ملزومات پرسنل شرکت استحقاقی ها
7- انبارضایعات: دستگاه های از کار افتاده و قطعات استهلاک شده ماشین آلات
ه ) واحد مهندسی پروژه:
1- انجام پروژه های برقی و الکترونیک در همکاری با واحد مهندسی پروژه
2- طراحی و ساخت مدارهای کنترل دستگاه ها و ماشین آلات
3- تعمیر و نگهداری سیستم های برقی و الکترونیکی
4- تعمیر و حفظ و نگهداری سیستم های برق قدرت
ر) واحد مهندسی فنی :
1- تعمیر و حفظ و نگهداری کلیه دستگاه ها و ماشین آلات تولید و بسته بندی
2- نظارت در کارهای تعمیراتی و رفع معایب از کارکرد و استهلاک دستگاه ها
3- درخواست خرید، تعویض و جایگزینی ( دستگاه های پخت، تولید، بسته بندی ) واحدهای تولیدی
• واحد امور مالی :
در واحد امور مالی اکثر کارها را با سیستم نرم افزاری نما انجام می دهند که این قسمتها عبارتند از:حسابداری، حقوق و دستمزد، حسابداری اموال و انبارها و حسابداری فروش ، که با توجه به نیاز واحدها فرم هایی ایجاد و اطلاعات در آنجا وارد و برای تهیه گزارش های لازم برنامه های متعددی می توان ایجاد و اطلاعات مورد نیاز خود را در صفحه نمایش و چاپگر مشاهده و چاپ کرد.
الف ) حسابداری :
بانک اطلاعات کد حسابها ایجاد می گردد کد حساب و نام حساب در آن وارد و فرم دیگری برای صدور سند که شامل شماره سند، تاریخ، کد حساب، نام حساب، شرح، بدهکار و بستانکار ایجاد می گردد. این دو فرم با هم در ارتباط بوده به صورتی که با وارد کردن کد در فرم صدور سند نام حساب از فرم کد حسابها جستجو و به فرم سند منتقل می شود. وقتی هر سندی صادر گردید می توان برای هر کد حساب، حساب معین تهیه کرد و از فرم اسناد که اطلاعات پانچ می گردد می توان دفتر روزمره، دفتر کل، دفتر معین، تراز آزمایشی، مانده حساب و سایر گزارشات مورد نیاز را استخراج نمود.
ب ) حقوق و دستمزد:
بانک اطلاعاتی ایجاد می گردد به نام مشخصات پرسنل که کلیه مشخصات پرسنل در آن وارد می گردد و فرم دیگری برای محاسبه حقوق ایجاد می گردد و کارکرد بر اساس پانچ کارت در فرم مربوطه وارد و با اجرای برنامه ای کارکرد کارکنان محاسبه و کسورات قانونی کسر و طی لیستی به چاپگر ارسال می گردد و صندوق شرکت بر اساس فیش های صادره اقدام به پرداخت حقوق می کند.
ج ) حسابداری انبارها:
بانک اطلاعاتی ایجاد می گردد که فرمی برای هر کالا با کد مربوطه ایجاد و فرم دیگری نیز برای ثبت جنس ها و کالاهای مربوطه و صادره از انبار درست درست می شود. با وارد کردن رسید انبار و حواله انبار در فرم مربوطه موجودی انبار و میزان مصرف مشخص می گردد.
د ) حسابداری فروش :
مانند حسابداری انبارها از دو فرم یکی فرم کد محصول با نام محصول و فرم دیگری برای وارد کردن محصولات تحویلی به انبار محصول و ثبت فاکتورهای فروش ایجاد می گردد که با وارد کردن اطلاعات قبض تولید و وارد کردن محصولات فروش رفته می توان به میزان فروش، مبلغ فروش، بدهکاران فروش و میزان موجودی کالا در انبار دست یافت.
ز ) حسابداری اموال :
در حسابداری اموال نیز برای شرکت کد حساب و شماره پلاک و نام کالای خریداری شده در بانک اطلاعاتی وارد و در فرم دیگری میزان استهلاک آنها با نرخ مصوب وارد و طی لیستی استهلاک هر کدام ماهانه محاسبه و نسبت به صدور سند مربوطه اقدام می گردد و با گزارش دیگرمیتوان به تاریخ خرید، مبلغ خرید، میزان استهلاک و ارزش دفتری هر یک از اموال شرکت دسترسی پیدا کرد.
• انواع محصولات تولیدی شرکت مینو:
محصولات تولیدی شرکت مینو به دو دسته تقسیم می شوند :
• محصولات آردی
• محصولات غیر آردی
1- محصولات آردی :
محصولات آردی شامل یک کارگاه بیسکویت که دارای چهارخط تولید می باشد که تولیدات این کارگاه ها عبارتند از:
الف ) بیسکویت ساقه طلایی ( لیوانی ،کرمدار )، پتی بور، پتی مانژ، فان فان
ب ) کیک شامل کارگاههای پم پم که انواع پم پم ( صدفی، متالیزی موزی، متالیزی پرتقالی، متالیزی لیمویی ) تولید می نماید و یک کارگاه ویفر می باشد.
2– محصولات غیرآردی:
یک کارگاه پفک که انواع پفک خانواده، متالیزی، متالیزی رشته ای ، سرکه نمکی متالیزی تولید می نماید.
کارگاه تافی وآبنبات که تولید کننده انواع تافی ( کره ای ، کاکائویی ، مخلوط ، شکلاتی ، و اظطراری ) ، بن بن ( قرمز ، میوه ای ، نعنایی )، کارامل ( عسلی، شیری ) کپل ( شیری، میوه ای، شیری سلفانی )، کاکل( میوه ای ، نعنایی ) ، شو شو ( نعنایی، میوه ای ، شیری )، بلوره( میوه ای و شیری ) ، پمپادور ( میوه ای و عسلی ) و سان تافه و آبنبات I&YOU می باشد.
کارگاه تولید شکلات که تولید کننده دو نوع شکلات تابلت و ویفر شکلاتی نانو میباشد.
تعریف تولید جریانی :
فرآیند تولیدی است که در آن واحدهای محصول بطور متوالی از ترکیب عملیاتی یکسان با تجهیزات تخصصی که معمولاً در یک خط تولید قرار گرفته اند عبور می کنند.
فرایند تولید شکلات :
در خصوص روند تولید محصولات هم بی مناسبت نیست که به عنوان نمونه به ساخت ویفر شکلاتی نانو اشاره ای شود که در ابتدا بارعایت کلیه موارد بهداشتی، آرد بوسیله سیستم پنوماتیک به کارگاه منتقل و پس از خمیر شدن بوسیله میکسرهای خمیرزنی، در مرحله بعد به منظور تهیه نان ویفر، خمیر وارد مخزن ذخیره دستگاه پخت می شود . سپس با پمپ مخصوصی برای عمل پخت در قالب مربوطه قرار گرفته و سپس بوسیله دستگاه کرم پخش کن، کرم ویفر که قبلاً با مواد و اسانس های مجاز تهیه شده به نان اضافه می شود ویک لایه نان شطرنجی روی آن قرار می گیرد , آنگاه جهت سفت شدن کرم ، نان به داخل یخچال های مربوط هدایت و به محض خارج شدن از یخچال هابه کارگاه شکلات سازی جهت تهیه نانومنتقل می شود درآنجا شیت های ساندویچ روی خط ویژه برش قرار می گیرد و به قطعات کوچک با طول 111 وضخامت15 و عرض 25 میلیمتر بریده می شود و اِین قطعات به قسمت شکلات زنی وسپس به یخچال جهت سفت شدن شکلات منتقل وازآنجا مستقیماً به قسمت ماشین بسته بندی رفته پس از بسته بندی درلفاف های یک گرمی به تعداد 16 عدد درهر جعبه قرار گرفته وسپس سلوفان کشی شده و در نهایت به تعداد 12 جعبه در داخل هرکارتن ردیف و به انبار محصول تحویل داده می شود.
• برنامه ریزی :
از مسئولیتهای مهم واساسی در واحدهای صنعتی برنامه ریزی وکنترل موجودیها است.
فعالیتهای متمرکز شده با عنوان کنترل موجودیها همواره مورد توجه خاص مدیریت،بخش کنترل موادوسفارشات ومهندسی صنایع است.سایر واحدهای صنعت نیز با توجه به اهداف و وظایفی که به عهده دارندهر یک به نوعی خاص سیاستهای رایج ونحوه اعمال فعالیتهای برنامه ریزی وکنترل موجودیها را مورد توجه قرارداده وبنابرمصالح خود به نوعی سیاست وخط مشی برای اداره این فعالیت گرایش دارند.
در این میان وظیفه مسئولین ودست اندرکاران بخش کنترل وموجودیها ومهندسی صنایع ومدیریت مواد وسفارشات آن است که با در نظر گرفتن اهداف واستراتژیهای کل سازمان وضمن توجه به مجموعه عوامل وشرایط حاکم بر سازمان روشها وسیاستهایی را اتخاذ نموده وبه اجرا درآورند که در اقتصاد کلی سازمان اثر مثبت داشته باشد.
فعالیتهای برنامه ریزی وکنترل موجودی همان گونه که از عنوان آن مشخص است به دو بخش برنامه ریزی وکنترل قابل تفکیک است.
در بخش برنامه ریزی سیاستها وشیوه های مناسب واقتصادی تدوین می شود.
بخش کنترل نقش اجرا کننده وبکارگیرنده این روشها وسیاستهای تدوین شده را به عهده خواهد داشت. امور برنامه ریزی وکنترل موجودی بایددر همکاری وتبادل نظر نزدیک با حسابداری صنعتی ،بخش فروش وبازاریابی ،امورتولید، بخش خرید وتدارکات وانبارها به بررسی شرایط وتدوین سیاستها بپردازد.
با توجه به اصول ذکر شده ،زنجیره تامین وهمبستگی حلقه های زنجیره ،بخشهای فروش وبازاریابی ،اطلاعات مربوط را از توزیع کنندگان ومشتریان به سیستم کنترل موجودی انتقال میدهند.همینطور بخشهای خرید، تدارکات وسفارشات نیز اطلاعات مورد نیاز را از سمت ورودی سازمان به سیستم برنامه ریزی وکنترل موجودی میرسانند.
ارتباط برنامه ریزی باوظایف مدیریت :ارائه تعریفی جامع از مفهوم مدیریت بسادگی امکان پذیر نیست.ولی اکثر تعاریف به عباراتی توصیفی از قبیل تصمیم گیری،برنامه ریزی،تعیین خط مشی،تعیین وظایف وتهیه طرحهای تشویقی واستخدام افرادبمنظور اجرای سیاستهای از پیش تعیین شده منجر میگردد.مدیریت هر واحد تجاری،اهدافی را تعیین میکند وجهت نیل به آنها ،از فعالیت وکوشش افراد تحت نظارت خود استفاده مینماید. در حقیقت مدیریت هدف نهایی را مدنظردارد که دستیابی به آن از طریق پیمودن مراحلی میسر میگردد.برای موفقیت در این راه ترکیبی از دانش،تجربه ومهارت مدیریت ودانش وتجربه سایر افرادی که جهت حصول به هدف نهایی فعالیت مینمایند،ضروری است.دستیابی به اهداف تعیین شده با همکاری مدیران وکارکنان از طریق اجرای دو وظیفه اساسی مدیریت امکان پذیر میگردد.این دو وظیفه عبارتند از : برنامه ریزی واعمال کنترل .
ارتباط برنامه ریزی با سازماندهی:
سازماندهی اساساتعیین چارچوبی است که در آن فعالیتهای ضروری بایداجراگردیده وافرادمسئول انجام فعالیتها مشخص گردند.بدون وجود سازماندهی مناسب ،مدیر قادربه انجام وظایف محوله نخواهد بود.اصطلاح سازماندهی یا سازمان به مفهوم منظم کردن واحدهاوقسمتهای مستقل مرتبط به یکدیگر در یک مجموعه کلی میباشد.سازمان دهی مستلزم قراردادن قسمتها ودوایر یک واحدتجاری در یک چارچوب سازمانی مطلوب وتقسیم مسئولیت وتفویض اختیار به بعضی افراد می باشد.پس از ایجاد واحدهای سازمانی مدیریت به منظور انجام کارها باید اموری را به هر یک از این واحدها.جهت دستیابی به اهداف واحد تجاری ،تقسیم وتخصصی مناسب کارها بین کارکنان از اهمیت ویزه ای برخوردار است.از جمله موارد با اهمیت دیگر،روابط بین رئیس ومرئوس از یک طرف وروابط بین مدیران در سطح مدیریت از طرف دیگر میباشدکه واحدهای سازمانی را در قالب یک مجموعه به یکدیگر پیوند می دهد.
• مدیریت منابع انسانی :
مدیریت منابع انسانی به ویژه در واحدهای تولیدی وصنعتی وخدماتی بزرگ اقتضا میکند که نظامهای مدیریتی بر اساس اصول علمی ومتناسب با فرهنگ سازمانی واحدطراحی و اجراشوند بی شک ،مدیری که قائل به ایجاد نظم در محیط کار وساماندهی روابط تولید باشدوبتواند به درستی از این نظام استفاده کند بهره وری کار رادر نظر داردوبه اثربخشی هر چه بیشتر فعالیتهای سازمان می اندیشد.
از سوئی ایجاد شرایط مناسب وبه دور از بینظمی وانحراف وتبعیض برای کارکنان ، آنان را بیش از پیش به کار دلگرم وانگیزه تلاش را در آنان قوت میبخشد.
بدیهی است که هیچ سازمانی بی نیاز از یک نظام منطقی مزد نیست از این رو خوشبختانه در قانون کار جمهوری اسلامی ایران برای ایجاد انتظام منطقی در روابط کار ورویکردعقلائی به مزد وتظمین پرداخت مزدبرابر ومناسب در قبال کار برابر ومناسب وایجاد رابطه صحیح بین کارگر وکارفرما در زمینه وظایف ومسئولیتها ونقش های سازمانی پیش بینیها وحمایت های لازم به عمل آمده وقانون مزبور ، دروهله اول وزارت کار وامور اجتماعی راودر وهله بعد، کارفرمایان راملزم به طراحی واجرای نظام ارزشیابی مشاغل نموده است.
طرح ریزی منابع انسانی یکی از وظایف اصلی مدیرمنابع انسانی بوده ودقت وصحت نسبی آن در حفظ وبقای سازمان اثر بسزایی دارد.بنابراین مسئولین امورمنابع انسانی باید ضمن آگاهی به اهمیت اینگونه طرح ریزی ها بافنون وروشهای خاص این وظیفه مهم آشنایی کامل داشته باشند.
فرمت این مقاله به صورت Word و با قابلیت ویرایش میباشد
تعداد صفحات این مقاله 66 صفحه
پس از پرداخت ، میتوانید مقاله را به صورت انلاین دانلود کنید
دانلودمقاله تاریخچه کارخانه مینو