به صورت word
منابع دارد
22 صفحه
تاریخچه هیجان
تعربف هیجان
ابعاد هیجان
اجزای هیجان
وظایف هیجان
آثار هیجان
دیدگاه های مربوط به هیحان
نظریه های هیجان
تنظیم و کنترل هیجان
2 – 2 هیجان:
یکی از مشکلات اصلی که پژوهشگران هیجان با آن روبرو هستند فهمیدن علت یا علتهای هیجان است. در این بررسی علیتی دیدگاههای متعددی مطرح شده است که دیدگاههای زیستی، روان تکاملی، شناختی، رشدی، روانکاوی، اجتماعی، جامعه شناختی، فرهنگی و انسانشناختی از جمله آنها هستند (اکبرزاده، 1382). هیجانها چند بعدی هستند. هیجانها به صورت پدیدههای ذهنی، زیستی، هدفمند و اجتماعی وجود دارند. هیجانها از این نظر احساسهای ذهنی هستند که باعث میشوند آنها را به صورت خاصی مثل عصبانیت یا شادی احساس کنیم. هیجانها واکنشهای زیستی هم هستند. آنها پاسخهای بسیج کننده انرژیاند که بدن را برای سازگار شدن با هر موقعیتی که روبرو میشویم آماده میسازند. برای مثال خشم، نوعی میل انگیزشی در ما ایجاد میکند تا کاری انجام دهیم که معمولا آن را انجام نمیدهیم، مثلا با یک دشمن بجنگیم یا به یک بی عدالتی اعتراض کنیم. هیجانها پدیدههای اجتماعی نیز هستند. وقتی هیجانی میشویم علائم قابل تشخیص چهرهای، ژستی و کلامی میفرستیم که کیفیت هیجانپذیری ما را به دیگران منتقل میکند (مثل حرکت ابروهایمان و تن صدایمان) (گلمن، 1383).
2- 2- 1- تاریخچه هیجان:
دانشمندان فراوانی درباره هیجان تحقیق کردهاند. ویلیام جیمز، اولین محققی است که برای هیجان یک الگوی فیزیولوژیکی ارایه داد و چارلز داروین یکی از اولین دانشمندانی بود که هیجان را به طور سیستماتیک مطالعه کرد. هدف او از نشان دادن هیجان در میان انسانها، شاهدی برای نظریه تکاملاش بود. او در سال 1872 کتاب خود را با عنوان "ابراز هیجان در انسانها و حیوانات" منتشر کرد. همگانی بودن حالتهای چهره هنگام ابراز هیجان، تأییدی برای ادعای داروین مبنی بر ذاتی بودن واکنشها و داشتن تاریخچه تکاملی برای هیجانها میباشد (هاشمی و جوکار، 1392).
2-2-2- تعریف هیجان:
هر فرد از هیجان، برداشت خاصی دارد و با توجه به اطلاعات و گرایشهای خود، تعریفی از هیجان ارائه میدهد. تعریفی که روانشناسی ارائه میدهد دامنهای بسیار گستردهای را در بر میگیرد. روان شناسی با تکیه بر یافتههای خود به توضیح این واژه میپردازد. هیجان در افراد به دنبال محرکهای بیرونی و گاهی درونی ظاهر میشود. به هیجان، عاطفه نیز گفته میشود که عمدتا در قالبهایی مثل: ترس، خشم، اندوه، شادمانی و لذت، عشق، شگفتی، نفرت و شرم، بروز پیدا میکند. برای مثال، انسان وقتی با یک واقعه خطرناک مواجه میشود، بی اختیار، نشانههای آمادگی برای گریز و فرار از لحاظ جسمی و فیزیولوژیک در او به وجود می آید و از لحاظ روانی هم نشانه ها و رفتارهایی مبتنی بر ترس در فرد، ظاهر میشود که به آن حالت هیجان، «ترس» گفته میشود. گاهی اوقات این حالت ترس، تبدیل به هیجان «خشم» می شود و فرد، بدون این که خودش اختیاری داشته باشد، حالت پرخاشگری و تدافعی به خود میگیرد (ناسل[1]، 2004).
مفهوم ،مبانی نظری،تعریف و نظریه های تنظیم هیجان(فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد پیشینه ی پژوهش)