مقاله در مورد : اجرام آسمانی ، با فرمت ورد70 صفحه ، همراه برخی تصاویر
برخی عناوین :
مقدمه
فضا از کهکشانها ، منظومهها ، ستارگان ، سیارات و بسیاری اجرام آسمانی دیگر انباشته شده است. عجایب و عظمت آنها به مراتب از تمامی دیگر پدیدههای آفرینش بیشتر است. کهکشانها و ستارگان و بطور کلی پدیدههای آسمانی انبوهی که عجیب و غریب مینماید وجود دارند، که پارهای از آنها بوسیله دانشمندان شناسایی شدهاند. مانند: کوتولههای سفید ، ستارگان نوترونی ، ستارگان هیپرونی ، کوازارها و دنباله دارها و سیاه چالهها و ... .
در فضای قابل رویت برای ماده میلیاردها کهکشان جداگانه وجود دارد که بزرگترین آنها نظیر راه شیری و نزدیکترین کهکشان به نام اندرومیدا یا به قول عبدالرحمن صوفی امراة المسلسله که فاصله آن از ما تقریبا 1.5 میلیون سال نوری و قطر زاویهای ان 3.5 درجه و قطر خطیاش در حدود 100 هزار سال نوری است و دارای تقریبا یکصد میلیارد ستاره است. هر کهکشان مجموعهای از میلیاردها ستاره است که بعضی از آنها از خورشید بزرگتر و بعضی دیگر بطور قابل توجهی کوچکتر.
سحابیها
در جهان علاوه بر ستارهها مقادیر زیادی گرد و غبار و گاز وجود دارد که ما بین کهکشانها پراکنده گردیده است. یعنی چگالی گاز در فضای بین کهکشانها فقط برابر 20 اتم در هر اینچ مکعب است. سحابیها به علت نور ستارگان مجاور خود قابل رویت هستند. به کمک تلسکوپ به ساختمان و ویژگی آنها میتوان پی برد. بعضی از سحابیها نیز تاریک بوده و مانع عبور نور ستارگانی که در پشت آنها قرار دارند میگردند.
سیارات
اجرام تقریبا کروی ، جامد و بزرگی هستند که به دور خورشید میگردند. بزرگترین آنها به نام مشتری است که جرمی معادل یک هزارم جرم خورشید را دارد. تا به حال سیستم سیارهای نظیر آن چه به خورشید مربوط است، کشف نگردیده است. سیارات اجرام سماوی نسبتا سرد بوده و انعکاس نور خورشید باعث مرئی شدن آنها میگردد.
تشخیص سیارات از ستارگان در آسمان شب
سیارکها قمرها ستارگان دنباله دار
شهابوارها
نامگذاری اجرام اعماق فضا
تاریخچه نجوم
مقدمه
نجوم مطالعه مواد و مقدمهای است درباره فرآیند بوجود آمدن آنچه در آنسوی جو زمین است که این جهان ، آسمان و گوی آسمان را از اتمهای کوچک تا گیتی وسیع شامل میشود. منجمان اجرام آسمانی مانند سیارات ، ستارهها ، ستارههای دنباله دار ، کهکشانها ، سحابیها و مواد بین کهکشانها را مطالعه میکنند. برای اینکه چگونگی تشکیل شدن ، چگونگی بوجود آمدن و منسب هر کدام را مشخص میکنند و اینکه چگونه بر یکدیگر تأثیر میگذارند و چه اتفاقی ممکن است برای آنها بیفتد.
بخشی از جهان ما ، زمین و آنچه در آن اتفاق میافتد اختر شناسی را شامل میشود، در واقع زمین آزمایشگاه ماست و هر چه که درباره جهان میدانیم از آنچه از زمین میتوانیم ببینیم و دریابیم و یا تصور کنیم سرچشمه گرفته است.
چگونه علم نجوم بوجود آمد؟
منجمان چگونه سریعا یک ستاره را از دیگران تشخیص میدهند؟ نقش گالیلئو گالیله سیالات استاتیک سیالات جریان با سطح آزاد مکانیک سیالات محاسباتی
تکامل ستارهای مقدمه ستارگان متولد میشوند، میلیونها یا میلیاردها سال میدرخشند و سپس میمیرند. هر ستاره چرخه حیات چند مرحلهای دارد که در خلال آنها اندازه و دمایش شدیدا تغییر میکند. جرم هر ستاره (میزان ماده موجود در ستاره) تعیین کننده اصلی درازای عمر ستاره و نحوه تکامل آن میباشد. هر چه جرم ستاره بیشتر باشد، در واکنشهای هستهای گازهایش را سریعتر میسوزاند و زودتر میمیرد. پر جرمترین ستارگان برای چند میلیون سال دوام میآورند. آنهایی که جرم کمتری دارند، میتوانند تا دهها میلیارد سال بدرخشند.
نحوه تشکیل ستاره
جمعیت ستارگان
نسل اول ستارگان
نسل دوم ستارگان
نسل سوم ستارگان
تکامل یک ستاره
مرگ ستارگان
کیهان شناسی
علم کیهان شناسی تاریخچه و سیر تحولی کیهان شناسی
نظریه انفجار بزرگ (Big Bang)
نظریه جهان نوسان کننده نظریه جهان پایدار آینده جهان بشر و کیهان شناسی
پیدایش منظومه شمسی
نگاه اجمالی
محتویات منظومه شمسی
نظریه برخورد نزدیک
فرضیه کانت – لاپلاس
نظریه جدید ابرغبار
شکل گیری منظومه شمسی
شکل گیری منظومه شمسی از دید دینامیک
شکل گیری منظومه شمسی از دید شیمی
شهاب
شهاب یک ذره کوچکی است که معمولا به اندازه یک دانه شن بوده و در فضای بین سیارهای حرکت میکند. چنانچه با زمین برخورد نماید، به علت سرعت زیادش در اثر اصطکاک با هوا تا حد سفید شدگی گرم میشود و مولکولهای گازی را یونیزه کرده و باعث تشعشع نور میشود.
سرعت شهاب
سنگهای آسمانی
سنگهای آسمانی بسیار کوچک
حفرههای شهابی
شهابواره مقدمه به غبارها و صخرههای موجود در فضا شهابواره می گویند. دو منبع شهابوارهها عبارتند از: ستارگان دنباله دار و سیارکها. ستارههای دنباله دار هنگام نزدیک شدن به خورشید ، غبارها و تکههایی از خود را از دست داده و تبخیر میشوند. سیارکها نیز هنگام تصادم ، تکههایی از خود بر جای میگذارند. هر سال حدود 215000 تن از این مواد وارد جو میشوند. در جو زمین ، اصطکاک بین شهابوارهها و مولکولهای هوا طیفی از نور ایجاد میکند که شهاب نامیده میشود. اگر شهابواره کاملا نسوزد، به زمین برخورد میکند که در این صورت شهاب سنگ نامیده میشود.
شهاب سنگ
آیا شهابسنگها حامل حیات اند؟
گودالهای شهابسنگی
شهاب سنگهای عظیم الجثه
سن شهاب سنگها
شهاب
رگبار شهابها
گودالهای شهابسنگی روی زمین
عناصر تشکیل دهنده شهاب سنگها
ستاره دنبالهدار
نگاه اجمالی :روزگاری همین که ستاره دنبالهداری در آسمان پیدا میشد، مردم از ترس به خود میلرزیدند. آنان میپنداشتند که ستارگان دنبالهدار پیکها و علائم بلا هستند و رسیدن بلا و وبا ، یا جنگ و مرگ را از پیش آگهی میدهند. تقریبا در هر ده سال ، یک بار دنبالهداری درخشان در آسمان دیده شده و دنبالههای نورانی آنها هفتهها قابل مشاهده میباشند. اخترشناسان صدها دنبالهدار را شناسایی کردهاند. هر سال 24 دنبالهدار به محدوده ما در منظومه شمسی میآیند. روشنایی این دنبالهدارها به حدی نیست که بدون تلسکوپ مشاهده شوند. عده اندکی که درخشندگی زیاد دارند، از باشکوهترین مناظر آسمانی هستن
تاریخچه
نامگذاری ستارگان دنبالهدار
انواع دنبالهها
منشأ دنبالهدارها
مشخصات فیزیکی
رأس ستاره دنبالهدار
دم ستاره دنبالهدار
گیسوی ستاره دنبالهدار
ماده ستاره دنبالهدار
حرکت ظاهری ستاره دنبالهدار
مدار ستاره دنبالهدار
تغییر مدار ستاره دنبالهدار
مرگ ستاره دنبالهدار
خورشید
مقدمه : خورشید ستارهای است از ستارگان رشته اصلی که 5 میلیارد سال از عمرش میگذرد. این ستاره کروی شکل بوده و عمدتا از گازهای هیدروژن و هلیوم تشکیل شده است. وسعت این ستاره 1.4 میلیون کیلومتر (870000 مایل) است. جرم این ستاره 7 برابر جرم یک ستاره معمولی بوده و همچنین 750 برابر جرم تمام سیاراتی است که به دورش میچرخند. در هسته خورشید ، جرم توسط واکنشهای هستهای تبدیل به تشعشعات الکترومغناطیسی که نوعی انرژی هستند، میشود. این انرژی به سمت بیرون تابانده شده و باعث درخشنگی خورشید میگردد. سایر اجسام آسمانی موجود در منظومه شمسی که توسط جاذبه خورشید در مدارهایشان قرار گرفتهاند نیز گرمایشان را از این انرژی میگیرند.
زبانهها و شعلههای خورشیدی
باد خورشیدی
چرخهها و لکههای خورشیدی
مرگ خورشید
کیهان شناسی در هزاره نو
مقدمه : ما اکنون در میان انقلابى از دانستههایمان پیرامون سر منشأ تکامل جهان هستیم. انقلابى که هم از نظریههاى جدید و هم از تکنولوژى پیشرفته تغذیه مىکند. تلسکوپهاى فضایى که از آنسوى طیف الکترومغناطیسى جهان را زیر نظر دارند، تلسکوپهاى عظیم زمینى ، ابر رایانهها و شتاب دهندههاى ذرات اتمى و حتى تلسکوپهاى زیر زمینى ، همگى نقش مهمى را در این زمینه ایفا مىکنند. به مدد نظریه نسبیت عام انیشتین و فیزیک نوین ذرات مىتوان با اطمینان بیشترى تاریخ کیهان را از زمان ترکیب ذرات بنیادى ، که در یک میکرو ثانیه بعد از پیدایش جهان بوجود آمدند، بررسى کرد.
مقاله در مورد : اجرام آسمانی