فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:17
فهرست مطالب:
عنوان صفحه
1 – مقدمه 3
2 – سلسله مادها 3
3 – سلسله هخامنشیان 3
4 – کوروش کبیر 4
5 – کمبوجیه 5
6 – سلسله اشکانیان 5
7 – سلسله ساسانیان 6
8 – بهرام گور 7
9 – سلسله سامانیان 8
10 – سلسله غزنویان 8
11 – سلسله سلجوقیان 8
12 – سلسله خوارزمشاهیان 9
13 – سلسله ایلخانیان 9
14 – چنگیز مغول 10
15 – سلسله صفویه 11
16 – سلسله افشاریه 11
17 – سلسله زندیه 12
18 – سلسله قاجاریه 13
19 – سلسله پهلوی 15
مقدمه:
کشور بزرگ ایران گذشتهی مهمی داشته که دانستن آن برای همهی اشخاص جامعه چه بزرگ و چه کوچک مهم و ضروری است. همهی ما در دورههای ابتدائی و راهنمائی و دبیرستان و . . . با آن آشنا میشویم. در زیر، متن کوتاهی دربارهی هر یک از سلسلهها و پادشاهان از مادها تا عصر پهلوی میخوانیم که در شناختن کشورمان به ما کمک میکند.
سلسله مادها:
مادها اولین حکومت و دولت مستقل ایرانی را تشکیل دادند. این که به طور دقیق چه زمانی دولت مادها تشکیل شد معلوم نیست. اما آن چه مشخص شده آن است که در زمان اقتدار آشوریان مادها دولت تأسیس کردند. در ابتدا قبیله مادها شش تا بودند که از این میان « پارتاکنها» جنگجو و دلیر بودند. شش قبیله مادها همواره در حال نزاع با یکدیگر بودند به همین علت آشوریها میتوانستند به راحتی بر آن ها تسلط داشته باشند.
مادها دامپرور و کشاورز بودند. این شش قبیله مادی تا زمانی که دیااکو پا به عرصه گذاشت همچنان اختلاف داشتند اما دیااکو آنها را متحد کرد و مقام قضاوت آنها را بر عهده گرفت در واقع دیااکو اولین دولت مادها را بنیان نهاد.
سرانجام پارسیها به فرماندهی کوروش سپاه ایختوویگو (آخرین پادشاه ماد) را شکست داد و بدین گونه حکومت مادها به پایان رسید و دوران پادشاهی هخامنشیان آغاز گردید.
پادشاهان ماد به شرح زیر هستند:
دیااکو، فرورتیش، هووخ شتر، ایختوویگو
سلسلهی هخامنشیان:
هرودت، هخامنشیان را بنیانگذار این سلسله میداند سلسلهای که 220 سال در ایران حکومت کرد اما از آن جایی که کوروش توانست پارسها را متحد کند و سلسلهی پادشاهی بزرگی را تأسیس کند او را مؤسس واقعی هخامنشیان مینامند. هخامنش رهبر طایفه پارسها بود و چون کوروش از نوادگان او بود این سلسله را هخامنشیان نامیدند.
پارسها طایفهای از اقوام هندواروپایی بودند که به فلات ایران کوچ کردند کم کم سرزمینی که پارسها در آن اقامت داشتند نام پارس را به خود گرفتند آن ها مردمی کشاورز و دامپرور بودند که به شش قبیله تقسیم میشدند که هخامنش سعی در متحد نمودن آنها کرد.
دولت بزرگ و با عظمتی که توسط پادشاهان هخامنشی ایجاد شد از قویترین و شاید بزرگترین دولتهای جهان باستان بوده است. این پادشاهان زرتشتی بودند ولی مذهب خود را به دیگران تحمیل نمیکردند و هرکس دارای دیـن و آئیـن خـودش بـود در دوران هخامنشی ایران به اوج کمال خود رسید که دیگر هیچگاه چنین اقتداری تکرار نشد.
خط دوران هخامنشی میخی بود که چهل و دو علامت داشت . هخامنشیان به ایجاد بناهای با عظمت بسیار اهمیت میدادند. از بناهای یادگار آن دوران پاسارگاد شوش و تخت جمشید را میتوان نام برد.
تعداد پادشاهان هخامنشیان را سیزده تن ذکر کردهاند که نام آنان چنین است:
کوروش کبیر ، کمبوجیه، داریوش اول (بزرگ)، خشایارشاه، اردشیر اول(اردشیر درازدست)، داریوش دوم، اردشیر دوم، اردشیر سوم، ارشک، داریوش سوم.
تحقیق تاریخ شاهان ایران از مادها تا عصر پهلوی