فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:81
فهرست مطالب:
فصل اول:
آشنایی کلی با مکان کارآموزی..................................................................................................
فصل دوم:
شرخ فرآیند واحدvc
فصل سوم:
آزمون و آموخته ها ..........................................................................................................
مقدمه:
امروزه نقش کلیدی صنعت پتروشیمی در توسعه اقتصادی کشورهای مختلف جهان بر کسی پوشیده نیست و نیاز روزافزون جوامع بشری به محصولات تولیدی آن ، توجه کشورها را به ایجاد کارخانه های تولیدی و جلب سرمایه به سمت پتروشیمی معطوف داشته است . یکی از مهمترین ویژگی های صنعت پتروشیمی ارزش افزوده بسیار بالای آن است . بدین معنی که با تغییرات شیمیایی و فیزیکی بر روی هیدروکربورهای نفتی و گازی می توان ارزش محصول را به میزان 10 تا 15 برابر افزایش داد .از ویژگی های دیگر این صنعت ، تنوع محصولات آن و تامین مواد اولیه هزاران کارگاه و کارخانه صنایع پایین دستی می باشد که از نظر اشتغال زایی و کسب درآمدهای ارزی و قطع وابستگی نقش بسیار مؤثری در اقتصاد کشور دارد .
خوشبختانه به دلیل وجود منابع اولیه فراوان ( نفت و گاز ) و عوامل دیگر ، تولید مواد پتروشیمی در ایران مورد توجه و عنایت خاصی قرار گرفته است . کشور ما پس از پشت سر گذاشتن سالهای دفاع مقدس ، گسترش صنعت پتروشیمی را در نظر داشته و با پایان یافتن جنگ تحمیلی بلافاصله ترمیم و بازسازی کارخانه ها آغاز گردید و پروژه های بزرگی به تدریج به مرحله اجرا در آمدند .
ارزش محصولات پتروشیمی کشورمان هم اکنون 2 میلیارد دلار در سال است که در پایان سال 2005 به 8 میلیارد دلار می رسد و انتظار می رود از این مبلغ ارزش صادرات ارزی به میزان 5 میلیارد دلار افزایش یابد .
طرح استراتژیک توسعه تولیدات شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیش از 30 پروژه مهم در پانزده سال آینده دستیابی به 43 میلیون تن فرآورده های مختلف پتروشیمی را محقق می سازد . با اجرای طرح های مهم منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در بندرامام ( ره) و عسلویه ، رقم صادرات برون مرزی تولیدات پتروشیمی به 30 میلیون تن در سال می رسد .
فصل اول
آشنایی کلی با مکان کارآموزی
موقعیت جغرافیایی :
مجتمع پتروشیمی بندرامام،در زمینی به مساحت حدود 270 هکتار، در ضلع شمال غربی خلیج فارس در استان خوزستان به فاصله 105 کیلومتری جنوب شرقی اهواز و 84 کیلومتری شرق آبادان در شهرستان ماهشهر قرار دارد.
سهولت دسترسی به خوراک، سوخت و مواد اولیه، استفاده از امکانات جاده ای، شبکه راه آهن و حمل و نقل دریایی ، وجود فرودگاه، دسترسی به آب مورد نیاز و همچنین کمک به توسعه و عمران استان خوزستان به عنوان یکی از دو قطب صنعت پتروشیمی در کشور، و مهم تر از همه ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از سوختن گازهای همراه نفت، ویژگی هایی است که انتخاب این مکان را توجیه می نماید.
قرارداد مشارکت اولیه :
در اردیبهشت1352 قرارداد مشارکتی بین شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و پنج شرکت ژاپنی با نمایندگی شرکت میتسویی منعقد و تحت عنوان شرکت سهامی پتروشیمی ایران- ژاپن (IJPC) نامگذاری گردید.
هدف این شرکت،تولید، ذخیره، حمل ونقل و بازاریابی و صدور الفین ها، پلی الفین ها، آروماتیک ها و سایر فراورده های پتروشیمی بوده است.
نحوه مشارکت بین طرفین قرارداد، مساوی ذکر شده و اعتبار آن برای مدت سی سال از تاریخ اجرا، و تابعیت شرکت ایرانی پیش بینی شده بود.
فراز و نشیب های اجرای طرح :
کارهای مقدماتی اجرای طرح نظیر خاکریزی،تسطیح زمین شمع کوبی، ایجاد ساختمان های موقت، هیجاد تأسیسات آب و برق و اسکله ها از اوایل سال 1353 به تدریج آغاز گردید. عملیات ساختمان واحدهای اصلی طرح که از سال1355 آغاز شده بود، در اسفند ماه 1357 پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی در حالی که 73% پیشرفت داشت، متوقف گردید.
در سال 1358 اقداماتی جهت شروع مجدد کارها انجام گرفت ولی با وقوع جنگ تحمیلی در شهریور 1359 و متعاقب آن خروج پیمانکاران ژاپنی از ایران، عملیات ساختمانی طرح به طور کامل متوقف شد.
با پذیرش آتش بس و امکان ازسرگیری عملیات ساختمانی، شرکت ملی صنایع پتروشیمی مذاکرات متعددی جهت ادامه و تکمیل طرح با شرکای ژاپنی آغاز نمود که نهایتاً پس از هفت دوره مذاکره بین طرفین، شرکای ژاپنی به بهانه اقتصادی نبودن طرح از ادامه کار خودداری و در پی آن قرارداد مفارقت بین طرفین در مهر ماه سال1368 به امضاء رسید و بدین ترتیب کلیه سهام آن به شرکت ملی صنایع پتروشیمی منتقل و نام شرکت پتروشیمی ایران- ژاپن (IJPC) به شرکت سهامی پتروشیمی بندرامام(BIPC) تغییر یافت.
بازسازی و تکمیل واحدهای مجتمع :
به منظور اطلاع از وضعیت مجتمع پس از 20 بار بمباران و حدود11 سال توقف، مقرر گردید که بررسی فنی جامعی انجام پذیرد.
نتیجه بررسی نشان دهنده وارد آمدن 22% خسارت به مجتمع بود.
پس از انجام مطالعات اولیه، گزارش فنی و اقتصادی طرح بازسازی مجتمع در آبان ماه 1368 آماده گردید که براساس آن بازسازی و تکمیل مجتمع موجه تشخیص داده شد.
با توجه به مفارقت شرکای ژاپنی ، شرکت ملی صنایع پتروشیمی با استفاده از شرکت های اروپایی صاحب نام در صنعت پتروشیمی و کارشناسان و پیمانکاران ایرانی، این مجتمع را طی یک برنامه پنج ساله و در چهار مرحله بازسازی و به بهره برداری رساند. واحد آروماتیک به عنوان آخرین واحد بازسازی سده منحصراً توسط کارشناسان و پیمانکاران ایرانی بدون حضور هیچ شرکت یا فرد خارجی بازسازی و راه اندازی گردید.
همزمان با تکمیل بازسازی مجتمع، احداث واحدهایPVC پارازایلین و MTBE به عنوان طرح های توسعه ای پتروشیمی آغاز شد که هم اکنون این واحدها در حال بهره برداری هستند.
ساختار مدیریت پتروشیمی بندر امام :
در راستای پیاده سازی مدیریت غیر متمرکز و به منظور نیل به بهره وری بیشتر و امکان بهره گیری مطلوب از توانمندی های موجود در طرح تقسیم اداره مجتمع به چند شرکت مستقل فرعی شروع از سال 1379 به طور رسمی فعال گردید.
شرکت های مستقل فرعی عبارتند از:
شرکت فرآورش شامل واحدهای:
تفکیک مایعات گازی(NF) – الفین(OL) – آروماتیک(AR) –پارازایلین(PX) و تأسیسات مشترک(CF)
شرکت بسپاران شامل واحدهای:
پلی اتیلن سنگین(HDPE) – پلی اتیلن سبک(LDPE) –پلی پروپیلن(PP) – پلی وینیل کلرید(PVC) –بوتادین و لاستیک مصنوعی(BD/SR)
شرکت کیمیا شامل واحدهای :
دریاچه نمک و بازیافت نمک(SP) – کلر آلکانی(CA) – اتیلن دی کلرید(EDC)- وینیل کلرایدمنومر(VCM)- ام تی بی ئی(MTBE)
شرکت آب نیرو شامل واحدهای :
آب، برق، بخار، هوا و ازت (Utilities)
شرکت خوازمی شامل واحدهای :
مدیریت تعمیرات- مدیریت پروژه ها- مدیریت خدمات
خوراک و مواد خام مورد نیاز مجتمع :
• مایعات گازی به میزان 3/2 میلیون تن در سال از میادین نفتی اهواز مارون و گچساران.
• گاز سوخت به میزان120 میلیون فوت مکعب در روز از شبکه گاز سراسری.
• نمک به میزانف400 هزار تن در سال از آب دریا .
• نفت به میزان 1 میلیون تن در سال از پالایشگاه آبادان .
• منومر استایرین به میزان 7800 تن در سال از طریق واردات.
• آب شیرین به میزان 100 هزار متر مکعب در روز از رودخانه کارون.
• آب دریا به میزان 1 میلیون متر مکعب در روز از خلیج فارس به منظور خنک کردن دستگاه ها .
• متانول به میزان 182 هزار تن در سال از پتروشیمی فن آوران.
• مخلوط زایلین به میزان 71 هزار تن در سال از طریق واردات.
شرکت فرآورش بندرامام(FARAVARESH CO.) :
1- واحد الفین(OL PLANT) :
دارنده لیسانس :
LUMMUS
پیمانکار مهندسی و نظارت تا پایان مشارکت :
TOYU ENGINEERING CIRP
پیمانکار مهندسی و نظارت دوران بازسازی :
LUMMUS
تاریخ بهره برداری : 1372/12/18
خوراک واحد :
اتان : 150 هزار تن در سال
پنتان و سنگینتر : 640 هزار تن در سال
فرآوردهای واحد:
اتیلن : 311 هزار تن در سال
پروپیلن : 118 هزار تن در سال
الفین های چهار کربنه : 88هزار تن در سال
بنزین پیرولیز : 130 هزار تن در سال
نفت کوره : 15/3 هزار تن در سال
گزارش کارآموزی پتروشیمی بندر امام (ره) واحد vc