چکیده :
در حدود دو دهه قبل زمانی که ایده شبکههای حسگر بیسیم مطرح گردید، تحقیق و پیادهسازی، با تکنولوژی آن روز، بیشتر به یک رویا شباهت داشت. ولی با پیشرفت سالهای اخیر دستیابی به چنین شبکههایی دور از ذهن نیست .
شبکههای حسگر بیسیم نسل جدیدی از شبکه میباشد، این شبکه از تعداد زیادی گره ارزان قیمت تشکیل شده، ارتباط بین گرهها از طریق امواج الکترومغناطیسی صورت میپذیرد. هدف اصلی در این شبکهها، جمعآوری اطلاعاتی در مورد محیط پیرامون حسگرهای میباشد.
در حالت کلی توپولوژی شبکه نقش حیاتی در ظرفیت، قابلیت اطمینان و مصرف انرژی شبکه دارد، از این رو باید توپولوژی شبکه به دقت بررسی شده و تا آنجا که امکان پذیر است به صورت بهینه طراحی گردد.
شبکههای حسگر بیسیم بدلیل امکان قرار گرفتن درمحیطهای خشن بسیار حساس و آسیبپذیر به انواع بسیاری از حملات داخل یا خارج از شبکه میباشند. برای محافظت از WSN در برابر انواع مختلف آسیب پذیری، مکانیزمهای پیشگیرانه مانند رمزنگاری و احراز هویت را به منظور جلوگیری از نفوذ برخی انواع حملات میتوان بکار برد. این نوع مکانیزمهای پیشگیری به عنوان اولین خط دفاعی برای WSN بشمار میآیند. برخی از حملات مانند sinkhole و wormholes را با استفاده از این نوع مکانیزم پیشگرانه نمیتوان تشخیص داد. همچنین این مکانیزمها صرفاً برای جلوگیری از حملات خارج از شبکه موثر هستند و پیشگیری حملات داخل شبکه را تضمین نمیکنند.
در فصل اول ابتدا به بررسی شبکههای بیسیم حسگر پرداخته،سپس در فصل دوم پروتکلهای مسیریابی برای شبکههای بیسیم حسگر بیان میگردند. در فصل سوم حملات و اقدامات متقابل و مسیریابی در شبکههای بیسیم توضیح داده میشود.
واژههای کلیدی: امنیت، شبکههای حسگر بیسیم، حملات، مسیریابی، WSN، sinkhole، wormholes.
پایان نامه آشنایی با شبکه های بی سیم حسگر - در قالب ورد 100 صفحه